Ik zal je gelijk de korte samenvatting geven: wat je ook doet, adem door je neus. Zowel bij inademen als uitademen. Dit eenvoudige advies zal je al veel brengen in het verbeteren van je ademhaling en dus je gezondheid. Maar waarom?
Het feit dat je kan ademhalen door je mond, betekent niet dat dit ook de manier is. Als je kijkt naar de werking van het lichaam is de mond hier niet goed voor uitgerust. De mond is alleen voor eten en praten.
Ademen door je neus geeft je namelijk een aantal voordelen:
- De neus filter ingeademde lucht; zodat je longen schone lucht krijgen
- De neus bevochtigt ingeademde lucht. Je longen houden niet van droge lucht
- De neus verwarmt ingeademde lucht. Je longen houden niet van koude lucht
- De neus maakt NO (stikstofoxide) aan, een belangrijke gas wat een functie heeft in het verbeteren van zuurstofopname in de longen en schoonmaken van de ingeademde lucht.
- Bij de uitademing verliest het lichaam vocht, de neus zorgt ervoor dat een deel van dit vocht in de luchtwegen blijft. Zo voorkom je onnodig vochtverlies (in een wereld waar de meeste mensen toch al te weinig drinken).
- Ademen door de neus geeft meer weerstand dan ademen door de mond, wat resulteert in een betere zuurstofopname in de longen.
- Ademen door de neus maakt het beter mogelijk om diep in de longen te ademen. En diep gaat over waar in het lichaam en niet over hoeveel je ademt.
Je mond biedt al deze voordelen niet. Nu ontstaan er vaak drie vragen bij mensen. Hoe gaat dat met sport? Wat als je neus dicht zit? En hoe doe je dit in je slaap?
Open je neus
Laten we beginnen bij een dichte neus. Moeder Natuur werkt met het principe van “use or lose it”. Wanneer je door je mond ademt, gaat je neus dicht zitten. Wanneer je door je neus ademt, blijft deze open.
Slechts in uitzonderlijke gevallen hebben mensen echt problemen waardoor de neus zich snel verstopt. Hierbij moet je denken aan structureel nauwe luchtwegen. Maar in de meeste gevallen zijn de meeste mensen in staat om door hun neus te ademen.
Er is een simpele methode om te de neus te openen (het werkt uiteraard ook als bijvoorbeeld één neusgat dicht zit). Die gaat als volgt:
- Adem zo als je normaal doet (het liefst door de neus uiteraard);
- Na een ontspannen uitademing, stop je met ademen. Knijp je neus dicht;
- Hou dit zo lang mogelijk vol. In de tussentijd mag je bewegen op iedere manier die je wilt. Loop bijvoorbeeld heen en weer;
- Als je een redelijk sterke aandrang hebt om te ademen laat je neus los en adem in door je neus. Hou controle over je ademhaling. Als dat niet lukt, ga dan iets minder lang door met het vasthouden van de uitademing;
- Neem 30 tot 60 seconden rust en herhaal nog een paar keer. Misschien heb je 5 keer nodig om je neus lekker openen te krijgen. Maar misschien is één keer ook al voldoende.
- Je zal merken dat het makkelijker is om door je neus te ademen. Het kan uiteraard zijn dat je neus toch dicht gaat zitten naar verloop van tijd. Herhaal dit dan.
Nu we weten hoe je altijd in staat kunt zijn om door je neus te ademen. Hoe zit het dan met sport?
Gebruik je neus tijdens beweging
Ongeacht welke vorm van beweging je doet zou je in staat moeten kunnen zijn om door de hele tijd door je neus te ademen. Hierbij kunnen we het inderdaad hebben over een vorm van sport, maar ook iets simpels als traplopen of naar de supermarkt fietsen.
Wanneer ademen door de neus niet meer lukt is het tijd voor een rust moment of moet je de intensiteit even terugschroeven.
Dit kan in sommige gevallen heel confronterend zijn. Ik heb ooit eens een cliënt gehad die in 3 etappes de trap in huis op moest. En tussen die etappes zat minimaal 1 tot 2 minuten rust. In het begin, maar naar verloop van tijd kon zij het prima in één keer.
Dit is eenvoudige manier om je ademhaling te trainen en je doet je gezondheid een groot plezier.
Neusademhaling voor topsporters
De uitzondering hierop geldt eigenlijk alleen voor topsporters. Om te kunnen presteren is het uiteraard belangrijk om op maximale capaciteit te kunnen trainen. Als neusademhaling dan niet meer lukt, dan zij het zo. Het gaat om het maken van een afweging.
Bij training onder de maximale capaciteit zou neusademhaling wel mogelijk moeten zijn. Onderzoeken tonen aan dat voor gezonde mensen het goed mogelijk is om door de neus te blijven ademen bij 85-90% van de maximale capaciteit. Wat in ieder geval aangeeft dat het mogelijk is om bij hoge intensiteit nog steeds door de neus te ademen.
Neusademhaling tijdens je slaap
Overdag kan je jezelf prima in de gaten houden of je door je mond ademt. Hoewel de eerlijkheid mij gebied te zeggen dat heel veel mensen vaak niet in de gaten als ze door de mond ademen. Maar als je er bewust mee bezig bent, moet het in principe opvallen.
Tijdens je slaap wordt dit uiteraard een stuk moeilijker. Een simpele methode om dit toch voor elkaar te krijgen, is het dicht tapen van je mond. Hechtpleisters of chirurgisch tape werkt hier goed voor.
Wellicht een beetje spannend? Niet iedereen loopt hier gelijk warm voor. Maar er kan niets gebeuren, wanneer je door je neus ademt blijft deze open. Uiteraard kan je er langzaam aan wennen door het af en toe overdag te doen. Zo kweek je wat vertrouwen.
Als je normaal gesproken met je mond open slaapt, zal je merken wat voor verschil dit maakt. Je zal een stuk uitgeruster wakker worden.
Mocht je het toch nog spannend vinden, is er nog een andere oplossing, namelijk MyoTape. Namelijk een soort pleister die om de mond gaat, in plaats van er overheen. De elastische eigenschappen van het tapen drukken de mond dicht, maar je kan nog steeds de mond openen.
Het is ook een prima oplossing als je overdag stiekem je mond open hebt, wanneer je er niet op let. Wellicht dat dicht tapen met een hechtpleister dan niet handig is, als je wel moet kunnen praten. Ook dan biedt MyoTape een oplossing.
Als je geÏnteresseerd bent kun je via deze link MyoTape bestellen bij Oxygen Advantage: MyoTape. Gebruik bij het afrekenen de kortingscode: RAYLEEUWEN5 voor 5% korting op je bestelling. De kortingscode geldt ook voor andere producten en boeken van Oxygen Advantage. Als affiliate voor Oxygen Advantage betekent dat ik een commissie krijg, wanneer je de kortingscode gebruikt.