Raar maar waar, ademhaling doe je er niet “ff” bij

Ademhalen gaat natuurlijk vanzelf. En dat is maar goed ook. Maar ademhalingsoefeningen (of je het nu doet uit een therapeutische of performance invalshoek) doe je er niet zo maar even bij. Als je resultaat wilt hebben.

Het is vaak voor mensen nog moeilijk te geloven hoe krachtig het trainen van je ademhaling is voor je fysieke en mentale gezondheid. De vraag die dan gesteld wordt is: “hoe moet ik ademen dan?”

Na een korte uitleg (waarmee je eigenlijk een verrassend diep onderwerp te kort doet), en een paar minuten focus, is het weer business as usual. Zonder dat er iets veranderd. Maar zoals ik al zei, je doet het er niet even bij. Structurele verandering in je ademhalingspatronen kost tijd en inspanning.

Het is vergelijkbaar bij sporten. Als ik je nu vraag een kussen van de grond te tillen, zal je dat waarschijnlijk wel lukken. Het is een eenvoudige taak. Maar als ik je vraag om een gewicht van 300 kilo op te tillen, acht ik de kans groot dat het niet lukt.

Maar het is nog steeds dezelfde eenvoudige taak. En toch moet je goed oefenen om echt goed te worden in die eenvoudige taak. Zonder oefening zal het niet beter worden.

En als je er goed in wilt blijven, zal je het moeten blijven oefenen.

Met ademhaling is het niet anders. Het is eenvoudige taak, maar wil je er echt goed in worden (en daarmee alle facetten van je gezondheid en prestatievermogen verbeteren) zal je er tijd in moeten stoppen door te oefenen.

Het lijkt raar dat we een basisfunctie als ademhaling moeten trainen. Toch is het dat niet. Trek het maar weer het vergelijk met bewegen. Dat is ook een basisfunctie. En toch gaan we naar de sportschool om allerlei basishandelingen te doen om gezond te blijven. In essentie doe je niets anders dan basis bewegingen die horen in het menselijk leven: je voortbewegen, trekken, duwen, tillen, enzovoorts.

Ons bestaan is dusdanig veranderd dat je wel moet, wil je gezond blijven. Je hoeft immers niet heel veel meer te bewegen tijdens de dag. Als je wilt kan je de hele dag zitten: thuis, op je werk, in de auto. Maar wil je gezond blijven, moet je bewegen.

Met je ademhaling is het niet anders. Die is ook gemaakt op een leven van veel bewegen en weinig stress. Aangezien dat in de huidige maatschappij lastig is, is het ook noodzakelijk om iets met je ademhaling te doen wil je gezond blijven of je prestatievermogen verbeteren.

We leven in een hypermoderne wereld, maar ons lichaam is nog ontworpen op een leven dat veel primitiever was. En dat ontwerp zal je moeten eren voor je gezondheid.

Jouw idee van gezondheid kan misschien verschillen van mijn idee. En dat is prima, maar onthoudt:

Anything in life worth having, is worth working for”

Is het doen van ademhalingsoefeningen al een vast onderdeel van jouw werk aan je gezondheid of je prestatievermogen?