Even een begeleide ademhalingsoefening is niet genoeg

Er zijn behoorlijk was misstanden in de wereld die ademhaling heet. En één daarvan is dat je er even met een oefening doen wel bent. Van de week gaf iemand mij een omschrijving van wat ademhalingsproblematiek en die was even op zoek naar een quick fix die zou helpen.

Daarover straks meer. Maar het probleem is dat veel mensen ademhalingsoefeningen benaderen als noodoplossing in tijdens van stress. Of dat even een keer een ademhalingsoefening doen in een keer alle problematiek recht zet.

Een keer een ademhalingsoefening doen kan zeker een noodoplossing zijn. Maar voor structurele verandering werkt één keer een oefening doen niet. Net zo goed als dat je in de sportschool niet verwacht dat je na één keer bankdrukken er klaar voor bent om mee te doen aan het wereldkampioenschap powerliften.

Om het eenvoudig te houden is je ademhaling eigenlijk een gewoonte. En gelukkig kan je gewoontes veranderen, maar hier is werk voor nodig. Je verwacht waarschijnlijk dat je een bepaalde hardnekkige gewoonte na een keer helemaal veranderd hebt.

Het veranderen van gewoontes vraagt om aandacht en inzet. En het is met ademhaling niet anders. Je kan de gewoonte alleen veranderen naar gezondere patronen op het moment dat je hier met regelmaat werk aan verricht met de juiste oefeningen.

Wat was nu het geval?

Een mede-therapeut (op een heel ander vakgebied) had een familielid waarbij problemen met het middenrif waarin geconstateerd. Het middenrif kon niet voldoende naar beneden dalen op een inademing waardoor er een verminderde longcapaciteit was. De vraag was voor een begeleide ademhalingsoefening die hierbij zou kunnen helpen.

Hoewel er genoeg te doen is om dit te verbeteren, waaronder ademhalingsoefeningen, is dit niet met een enkele begeleide ademhalingsoefening opgelost.

Om je een idee te geven waar het dan om gaat (waarbij dit gaat om aannames ik de persoon zelf (nog) niet gesproken):

Het gaat hier waarschijnlijk om en beperking op gebied van biomechanica in de ademhaling. Dus hoe de ademhaling gebeurd. Er zou sprake kunnen zijn van een middenrifbreuk (te verhelpen met een manuele handeling die degene zelf kan doen).

Maar er zou ook sprake kunnen zijn van een geïmmobiliseerde ribbenkast door stijve spieren in het bovenlijf (oorzaak hiervan is vaak stress wat bij de persoon in kwestie speelt). Wanneer de ribbenkast voor het grotendeel vast zit heeft het middenrif geen ruimte om te werken. Deze moet immers de ribben naar buiten duwen voor de inademing. Oplossing: rek en strek oefeningen.

Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat het middenrif niet sterk genoeg is. De longen en ribbenkast hebben een bepaalde elasticiteit waartegen het middenrif moet werken op de inademing. Je kan dit vergelijken met een ballon. In het begin krijg je makkelijk lucht naar binnen, maar hoe voller de ballen des te harder je moet blazen om hem nog verder gevuld te krijgen.

Als het middenrif niet sterk genoeg is wordt dit dus lastiger. En uiteraard staat dat ook in verband met de stijve spieren rondom de ribbenkast. Vaak is het een combinatie. Het is zelden één ding. Oplossing: oefeningen die zorgen dat het middenrif sterker wordt.

En dan is er nog de biochemie van de ademhaling. Hoewel in dit voorbeeld waarschijnlijk secundair in oorzaak, is het wel degelijk belangrijk ook hier rekening mee te houden. Het is sowieso moeilijk om biochemie en biomechanica los te zien van elkaar. Wederom het is zelden één ding en vaak is er een wederzijdse invloed. Wanneer iemand ontzettend gevoelig is voor CO2 zal die ook minder in staat zijn om de volledige longcapaciteit te benutten. Oplossing: ademhalingsoefeningen die impact hebben op de biochemie van ademhaling.

Het probleem in kwestie is prima op te lossen, maar met een keertje een oefening kom je er waarschijnlijk niet.

Overigens was vanuit de reguliere geneeskunde de oplossing symptoombestrijding van de klachten (benauwdheid) door middel van medicatie. Feitelijk een recept voor een neerwaartse spiraal die uiteindelijk het probleem erger zullen maken. Iets wat ik onbestaanbaar vind. Wanneer de oorzaak aangepakt wordt verdwijnen de klachten.