Hoge bloeddruk verhelpen met ademhaling

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct, en nierschade. Wel zo fijn dat er een eenvoudige methode is die je kan helpen om hiervan af te komen. Zonder bijwerkingen.

Onlangs deelden de mensen van Oxygen Advantage een onderzoek naar het verhelpen van hoge bloeddruk door middel van Inspiratory Muscle Strength Training (IMST). Oftewel krachttraining voor de spieren die betrokken zijn bij de inademing.

De resultaten van het onderzoek lieten een duidelijk positief effect zien op het dalen van zowel de onderdruk als de bovendruk.

Het is altijd mooi om te zien, als iets eenvoudigs als ademhalingsoefeningen kan helpen om gezondheidsproblemen weg te nemen. Hoewel ieder onderzoek zijn beperkingen heeft, geeft het altijd nieuwe inzichten.

Uit dit onderzoek weten we in ieder geval dat IMST kan helpen bij hoge bloeddruk. Nu valt er op dit uitvoering van het onderzoek nog wel wat aan te merken in mijn optiek, maar toch zijn er hier hele waardevolle punten uit te halen.

Eerst mijn twee kritiekpunten

Ten eerste is hier gebruik gemaakt van een apparaat dat gebruikt wordt door via de mond adem te halen. Terwijl de neus gemaakt is voor ademhaling en de mond niet. Maar toch heeft met de kracht van de ademhalingsspieren kunnen verbeteren.

Het hebben van een weerstand tijdens de ademhaling versterkt dus al de spieren en verlaagt hoge bloeddruk. De neus levert tot 50% meer weerstand in de ademhaling. Wanneer je dus altijd door de neus ademt heb je dus altijd al meer krachttraining voor je ademhalingsspieren dan wanneer je door de mond zou ademen.

Ten tweede heeft het onderzoek geen aandacht voor de biochemie van ademhaling. Dit heeft waarschijnlijk met het behapbaar houden van het onderzoek. Maar interessant zou zijn om daadwerkelijk te zien wat er gebeurd in de biochemie van het lichaam. Nu blijft dat gissen.

Overigens is er onder andere in 2020 nog een onderzoek gepubliceerd waarbij de Buteyko Methode gebruikt werd in het succesvol verlagen hoge bloeddruk. En de Buteyko Methode is een methode die zich hoofdzakelijk richt op de biochemie van ademhaling.

Wat je mee kan nemen uit dit onderzoek

Het versterken van je ademhalingsspieren kan dus al bijdragen in het verhelpen van hoge bloeddruk. Deze weerstand kun je al vinden door altijd door je neus adem te halen. Tijdens iedere activiteit die je doet.

Maar wil je wat meer weerstand zou je bijvoorbeeld één neusgat dicht kunnen houden met een vinger. Doordat je het gat waardoor je ademt verkleint heb je ook al meer weerstand. Dit kan je tijdens allerlei verschillende activiteiten doen.

Mocht je het dichthouden met een vinger lastig vinden (tijdens fietsen bijvoorbeeld kan het vervelend zijn), zou je ook altijd nog chirurgisch tape (of hechtpleister) kunnen gebruiken.

Een andere mogelijkheid is nog het gebruik van het SportsMask van Oxygen Advantage of de Buteyko Belt.

Het SportsMask geeft een direct weerstand op de inademing, door ook het gat te verkleinen waardoor je ademt (en je kunt hem nog naar wens instellen). Tevens traint dit eenvoudige masker ook gelijk de biochemie van je ademhaling.

De Butyeko Belt is daarentegen een elastische band die je om je ribbenkast draagt. Dit geeft de middenrifspier (je belangrijkste ademhalingsspier) een extra weerstand om tegen te ademen, zodat je middenrif sterker wordt.

Het grote voordeel van deze methodes is dat je gewoon je neus kunt blijven gebruiken. Met alle voordelen die daarbij horen. Het ademen door de mond kent eigenlijk alleen maar nadelen.

Daarnaast is het niet alleen belangrijk om te werken aan de kracht van je ademhalingsspieren, maar om ook aandacht te geven aan het trainen van je biochemie (oftewel je CO2 gevoeligheid).

Het onderzoek naar IMST en hoge bloeddruk kun je hier vinden:

https://doi.org/10.1161/JAHA.121.020980

Het onderzoek naar de Butyeko Methode en hoge bloeddruk:

Subramanian VH, Arora RD. Studyof the effect of Buteyko breathing technique in patients with

hypertension – A case series. J Soc Indian Physiother 2020;4(1):14-5.

PS. Mocht je het SportsMask en de Buteyko Belt willen uitproberen om je ademhalingsspieren sterker te maken, kun je die vinden in de Oxygen Advantage Store. Met de code RAYLEEUWEN5 krijg je 5% korting op je gehele bestelling.