Hoe vaak je ademt zegt niet zo veel

Vaak hoor ik mensen zeggen: “ik adem niet veel, want ik adem maar 10x per minuut”. Dit zegt helaas niet zoveel. Het is slechts een onderdeeltje van de puzzel die ademhaling heet. Zeker wanneer de term hyperventilatie wordt gebruikt, wordt er vaak gedacht dat het gaat om het aantal keren dat je ademt per minuut. Verwarring is snel geschept.

Laat ik je eerst meenemen in de term hyperventilatie. En daarna leg ik uit waarom het aantal keren dat je ademt niet zoveel zegt.

Hyperventilatie is eigenlijk een term die inhoud dat je meer ademt dan dat je metabolisch gezien nodig hebt op dat moment. Het klinkt niet gek om te zeggen dat je zittend op de bank minder behoefte hebt tot ademhalen omdat je lichaam minder actief is, dan dat wanneer je een stevige workout doet.

Maar wat is de term “meer ademen” dan? In plaats van te denken over het aantal keer dat je ademt, wil ik je laten zien dat het goed om de hoeveelheid liters die je ademt.

Je kan namelijk heel weinig ademen per minuut, maar nog steeds teveel liters ademen per minuut. De vraag is eigenlijk hoeveel liter lucht jij inademt op het moment dat je ademt. Een simpel rekenvoorbeeld:

  • Piet ademt in rust 12x per minuut. Iedere ademteug is 500ml in grote. 12 x 500ml = 6 liter lucht per minuut ingeademd.
  • Jan ademt in rust slechts 8x per minuut. Iedere ademteug die hij neemt is 2000ml. 8 x 2000ml = 16 liter per minuut ingeademd.

Nu is de vraag wat is een gezonde hoeveelheid lucht per minuut? Het antwoord: 6 liter per minuut. Nu is het vrij lastig om zo te bepalen hoeveel liter per minuut je ademt. Maar een Controle Pauze (CP) of Body Oxygen Level Test (BOLT) van 40 seconden komt ongeveer overeen met 6 l/min (als je nog onbekend met deze eenvoudige test, kijk dan eens hier).

In ons bovenstaande voorbeeld heeft Piet dus een keurige ademhaling. Bij Jan is er echter een hoop ruimte voor verbetering. Hij ademt voor bijna 3 mensen tegelijk. Hij ademt meer dan dat hij in rust nodig zal hebben en hyperventileert dus.

Nog even verder aanhakend op het woord hyperventilatie. Hierbij hebben veel mensen het beeld van iemand met een hyperventilatie-aanval. Een accute situatie dus. Maar “normale” hyperventilatie doet zich dus op een andere manier voor.

Nog een interessant detail: mensen die last hebben van hyperventilatie-aanvallen, hyperventileren sowieso in hun dagelijks leven. Maar niet iedereen die hyperventileert heeft ook last van aanvallen.