4 redenen om kennis te maken met het roer van je lichaam

Op een schip is het roer misschien niet het meest opvallende onderdeel en wellicht ook niet het meest imposante onderdeel. Maar zonder roer wordt het heel lastig varen. Je komt waarschijnlijk niet waar je zijn wilt.

Je hebt ook een lichaamsdeel wat niet opvalt en ook niet veel aandacht krijgt omdat andere lichaamsdelen nu eenmaal imposanter ogen. Maar voor een juiste werking van enkele basisfuncties van het lichaam is dit lichaamsdeel heel belangrijk. Doet het niet wat het moet doen, kom je waarschijnlijk niet waar je wilt zijn.

Ik heb het over je tong. Je tong heeft namelijk een paar hele belangrijke functies in het lichaam. Dat je tong zich in de juiste positie in je mond bevindt is hierin belangrijk. Waar is jouw tong op dit moment in je mond?

Hopelijk bevind jouw tong zich tegen je gehemelte achter je tanden (en niet tegen je tanden). Wanneer je slikt bevindt jouw tong zich eigenlijk automatisch op de juiste plek. Dit is namelijk de natuurlijke positie van de tong.

Door allerlei redenen kan het gebeuren dat deze reflex niet meer goed werkt. Door hier bewust van te worden en iedere keer weer de tong op de juiste plek te plaatsen kan je dit reflex weer trainen.

Maar waarom is dit zo belangrijk? Ik geef je 4 functies van je tong.

1 Dit maakt het makkelijker om door de neus te ademen

Wanneer je tong zich tegen je gehemelte bevindt zal je eerder door je neus ademen. Ademen door je mond wordt op deze manier lastig. En een goede ademhaling is zowel in als uit door de neus.

2 Dit verbetert ademhaling vanuit het middenrif

Dit punt is deels ook gelinkt aan het punt hierboven. Wanneer je tong tegen je gehemelte zit en je door je neus ademt kan je beter ademen vanuit je middenrif. Hierdoor gebruik je meer de onderste delen van de longen, welke effectiever zijn in gasuitwisseling tussen de longen en het bloed.

Ook brengt dit de ademhaling lager in het lichaam wat als kalmerend wordt ervaren.

3 Dit verbetert lichaamshouding

Je lichaamshouding is een reflex van het zenuwstelsel. Op basis van de informatie die je zenuwstelsel ontvangt uit het lichaam komt een bepaalde lichaamshouding tot expressie. Je tong is een vitaal onderdeel hierin. Als de tong niet tegen het gehemelte zit, mist het zenuwstelsel bepaalde informatie en kan je lichaamshouding inzakken.

Met je tong tegen je gehemelte zal je waarschijnlijk al direct merken dat bepaalde bewegingen verbeteren en dat je lichaamshouding automatisch al wat beter wordt.

Overigens is je lichaamshouding ook belangrijk in het correct kunnen functioneren van je middenrif en long. Bij een ingezakte lichaamshouding is er voor beide niet voldoende ruimte om goed te kunnen functioneren.

4 Dit kalmeert het zenuwstelsel

Dit punt houdt ook weer verband met al het voorgaande (immers alles in het lichaam is met elkaar verbonden). Met je tong tegen je gehemelte wordt je nervus vagus meer gestimuleert. Dit is de zenuw in je lichaam die ervoor zorgt dat het rust-en-ontspanning systeem van je lichaam aan gaat. Erg belangrijk in een wereld waar een teveel aan stress de boventoon lijkt te voeren.

En een bonus reden voor kinderen

Voor kinderen is het extra belangrijk dat de tong zich tegen de gehemelte bevindt. Door de druk van de tong tegen het gehemelte, zorgt dit ervoor dat de kaken en bovenste luchtwegen zich beter kunnen vormen. Gebeurt dit niet kunnen er complicaties ontstaan, zoals te smalle luchtwegen (wat sneller leidt tot verstoppingen) en te smalle kaken (waardoor er bijvoorbeeld voor tanden te weinig plaats is om te groeien).

Het belang van de tong gaat dus verder dan alleen het proeven van ons eten.

Het kan soms lastig zijn om de positie van je tong te hertrainen. Vooral met kinderen. Wat hierin kan helpen is de MyoTape van Oxygen Advantage. Doordat de tape rondom de mond gaat stimuleert dit beter de spieren rond de mond om correct te werken (wat weer invloed heeft op de tong).

Mocht je interesse hebben in MyoTape voor jezelf of voor een kind kan je die hier vinden (er zijn ook kindermaten). Met code RAYLEEUWEN5 krijg je 5% korting op je bestelling (geldt ook voor andere producten).