Je brein is zonder twijfel een van de belangrijkste organen van je lichaam. En als jij goed wilt kunnen presteren (wat jouw prestatieomgeving dan ook mag zijn) helpt een goed functionerend brein bij concentratie en focus. En dit helpt uiteraard ook weer bij het nemen van beslissingen, maar helpt ook om je creativiteit te ontplooien.
Ongeacht wat je doet of wat je doelen zijn, zullen dit vaardigheden zijn die je kunt gebruiken.
En ons brein speelt daarin een belangrijke rol omdat te kunnen doen.
Net als iedere andere cel in het lichaam, heeft het brein zuurstof nodig om goed te functioneren. Des te beter de zuurstofvoorziening loopt des te meer zuurstofmoleculen ook daadwerkelijk de cellen van de hersenen bereiken, zodat de hersenen daadwerkelijk goed kunnen functioneren.
Tot zover niks aan de hand. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat er voldoende zuurstof in de hersenen komt? Het zou wellicht logisch klinken om te zeggen: “Meer ademen!”
Alleen is dat het ergste wat je kunt doen voor je brein.
Het resultaat van meer ademen zal namelijk zijn dat er minder zuurstof in het brein terecht komt. En dit is het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken.
Wat is er aan de hand? Als je zou gaan meten wat de hoeveelheid zuurstof in je bloed is, zal je zien dat deze eigenlijk al op zijn maximale capaciteit zit. Zuurstof wordt namelijk via rode bloedcellen door het lichaam getransporteerd. En aangezien je een beperkt aantal rode bloedcellen hebt, zit hier dus een maximumcapaciteit aan.
En het lichaam is heel efficiënt in het opnemen van zuurstof in de bloedbaan. Onder normale omstandigheden (abnormale omstandigheden zou bijvoorbeeld zijn COPD of hoogte training), zit het lichaam eigenlijk altijd op zijn maximum capaciteit zuurstof. Meer ademen heeft dan geen zin! Het maximum was al lang bereikt!
Wat er wel gebeurd is dat je door meer te ademen veel CO2 uitademt. Een product van het lichaam dat vaak gezien wordt als afvalgas, maar wel degelijk belangrijke functies heeft. In het kader van zuurstof naar het brein zal ik er twee benoemen.
De eerste functie is vasodilatie, oftewel ervoor zorgen dat de aderen goed open blijven staan. Wanneer CO2 in het lichaam daalt, vernauwen aderen. Dit betekent dat bloed er minder makkelijk door heen stroomt. In ons geval bereikt minder zuurstofrijk bloed dus uiteindelijk het brein, wanneer je meer ademt dan noodzakelijk is. Omdat meer ademen dus leidt tot een lager CO2 gehalte in het lichaam.
Het andere effect waar je mee te maken hebt is het Bohr-effect. Het principe dat de rode bloedcel de zuurstofmolecuul pas loslaat in de aanwezigheid van CO2.
Je kan wel voldoende zuurstof in je bloed hebben (wat bij nagenoeg iedereen wel het geval is), maar dat is niet waar het zuurstof zijn werk moet doen. Dit moet namelijk gebeuren in een lichaamscel. In dit geval een hersencel. Als het zuurstofmolecuul de rode bloedcel niet loslaat, komt het niet in de hersencel terecht. En heb je dus nog steeds datgene waar je naar op zoek was.
Voldoende CO2 in je bloed is dus belangrijk om ervoor zorgen dat het zuurstof ook daadwerkelijk van de rode bloedcel naar een lichaamscel gaat.
Wanneer je teveel ademt, daalt CO2 en bereikt dus minder zuurstofrijk bloed de hersenen. En wat daar wel komt heeft dan weer moeite om daadwerkelijk de hersencellen te bereiken.
Wat dan wel? Eigenlijk zit het antwoord al in de voorgaande uitleg. Adem minder dan dat je gewent bent. Het CO2 gehalte zal daarmee stijgen en daarmee ook de zuurstofvoorziening naar je hersenen.
Je mogelijkheid om te focussen en te concentreren zal toenemen, zodat je nog beter wordt in wat je al deed.