Vast in je ribbenkast. Laat je ademhaling los.

Bij ademhalingstherapie – of training (beide onderdeel van een spectrum) besteedt ik veel aandacht aan de biochemie van ademhaling (dus wat er gebeurd in je lichaam met zuurstof en CO2). Maar biomechanica (oftewel hoe je adem haalt) verdient ook de nodige aandacht.

En die biomechanica is een groter onderwerp dan je denkt! Het gaat verder dan alleen maar ademhalen door je neus en met je middenrif. Hoewel je uiteraard 100 punten krijgt als je dat al doet.

Laten we de aandacht brengen op de ribbenkast. Het is de plek van je lichaam waar de longen zich bevinden en ook het middenrif zijn werk doet.

In het Engels heet het een “ribcage” oftewel een kooi. Een betere benaming zou eigenlijk zijn een “rib basket”. Oftewel een mandje. Het liefst een van riet.

De term kooi (maar ook kast) geef de illusie dat de ribbenkast iets is wat heel stevig is en niet kan bewegen. Terwijl de ribbenkast eigenlijk meer is zoals het rieten mandje. Er zit enige beweging in.

Het mandje kan je enigszins indrukken, zodat het een beetje vervormt en wanneer je stopt met drukken schiet het weer in zijn oorspronkelijke vorm.

Bij de ribben werkt het ongeveer net zo. Bij de inademing zou er enig vervorming moeten zijn. De ribbenkast zet uit. En bij de uitademing veert het weer terug in zijn oorspronkelijke staat.

Ademen is een beweging die rondom je hele ribbenkast plaats zou moeten vinden. Wanneer je namelijk inademt beweegt het middenrif niet alleen naar beneden. Hij beweegt ook naar buiten toe. En daarbij zouden de ribben iets naar buiten moeten bewegen.

Maar dan moet de ribbenkast natuurlijk wel vrij zijn om te bewegen!

Helaas zijn bij veel mensen de spieren rondom de ribbenkast behoorlijk stijf. En is er dus weinig mogelijkheid voor het middenrif om goed te kunnen werken.

Ongeacht je niveau van stijfheid kan je het ervaren: adem helemaal uit en span al je spieren rondom je bovenlichaam aan. Terwijl je de spierspanning vasthoudt, probeer dan in te ademen. Hoe voelt dit? Hoeveel ruimte heb je nog over?

Dit heeft dus een effect op de gehele werking van je longen en ademhaling.

Een ademhaling vanuit je middenrif is super, maar dan moet je middenrif dus wel voldoende kunnen bewegen.

Wat is dan de oplossing? Rekken en strekken!

Speciaal daarvoor heb ik een video gemaakt die je meeneemt in 4 eenvoudige stretches die je kunnen helpen bij het vrij maken van je ribbenkast. Zo kunnen je longen en middenrif weer beter hun werk doen.