Jouw ademhaling is je belangrijkste gezondheidsindicator

Er zijn vele manieren waarop tegenwoordig metingen gedaan worden als het gaat over je gezondheid. Iedere soort meting laat slechts een deel een gecompliceerde puzzel zien. Het gaat eigenlijk altijd over een symptoom en niet over de oorzaak. Je kunt een hoge bloeddruk hebben, maar de grote vraag is eigenlijk waar komt het vandaan?

Een mogelijk indicator die heel veel over jouw gezondheid vertelt is je ademhaling. Ik heb al eerder vertelt over de BOLT of CP als een meetmethode voor de status van jouw ademhaling. Maar wat vertelt het verder als meetwaarde?

De status van jouw ademhaling, doormiddel van je BOLT of CP, vertelt iets over de verhouding van activiteit in jouw sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel (respectievelijk SNS en PNS).

Wanneer jouw SNS actief is staat jouw lichaam in de vecht-of-vlucht stand en alle energie wordt gebruikt voor dat proces. Hierdoor kunnen er elders in het lichaam allerlei verschillende complicaties optreden wanneer het lichaam constant in deze stand staat. Een beetje is prima, maar niet te veel.

Het is belangrijk dat jouw PNS ook voldoende actief is. Dit is namelijk je rust-en-herstel stand. Dit brengt balans en zorgt dat jouw lichaam ook voldoende kan herstellen van allerlei fysieke en mentale inspanningen. Het brengt balans in je energiehuishouding, hormonen, etc.

Jouw ademhaling is eigenlijk de sleutel tot het activeren van je SNS of PNS. Wanneer je veel of snel ademt, activeert dit je SNS. Is je ademhaling rust en niet meer dan je lichaam op dat moment nodig, activeert dat het PNS.

Jouw BOLT of CP vertelt dus eigenlijk iets over de verhouding van activiteit tussen jouw SNS en PNS. Een lage BOLT of CP vertelt dat jouw SNS overactief is. En dat er daarmee onvoldoende gelegenheid voor jouw lichaam is om te kunnen herstellen. Misschien zijn er al klachten en anders is de kans heel groot dat dit op termijn gebeurd.

Een bijzonder voorbeeld is als volgt. Ik deed ooit mee aan een opleiding en daar was onder andere ook een jonge dame van 19. Ogenschijnlijk een fitte dame. Ze deed ook veel aan sport en was ook behoorlijk bezig met haar voeding. Gezien haar leeftijd en fysieke voorkomen zou je op zich niet veel bijzonderheden verwachten in haar gezondheid.

Maar, als ademhalingstherapeut let ik eigenlijk altijd bij mensen op hun ademhalingspatronen. En bij haar had ik gezien dat zij ten eerste heel vaak ademde, maar dat dit ook nog eens iedere keer grote teugen waren. Zij ademde echt heel veel. Uiteraard heb ik geen BOLT met haar gemeten, maar gezien haar ademhalingspatronen zou deze niet hoog geweest zijn.

Ik had voor mijzelf al de conclusie dat er ergens een bijzonderheid moest zijn. Later vertelde ze over haar problemen met reuma…

Ademhaling via je CP of BOLT vertelt wat jouw balans tussen je SNS en PNS. En of jouw lichaam voldoende gelegenheid krijgt om te kunnen herstellen. Ieder mogelijk probleem wat je kan bedenken gaat over een disbalans tussen deze twee systemen van het lichaam.

Ademhalingstherapie gaat over het herstellen van deze balans. Soms is alleen werken aan je ademhaling voldoende, maar soms moet je ook wat verder kijken naar overige leefstijlfactoren. Maar je ademhaling zal aangeven of die balans weer voldoende hersteld is.

Hoe is de balans bij jou?