Staat jouw ademhaling je gezondheid in de weg? Een eenvoudige test

Mensen zijn vaak sceptisch als ik zeg dat een gezonde ademhaling een sleutel is tot een goede gezondheid. En er zijn maar weinig mensen bij wie hun ademhaling echt gezond is. Maar hoe kom je er nu achter of jouw ademhaling voor verbetering vatbaar is?

Er is een eenvoudige test voor, die zich in de praktijk al vele malen heeft bewezen. Dr. Buteyko had het vroeger over de Controle Pauze (CP) en in het Oxygen Advantage noemen ze hetzelfde principe de BOLT-score.

De test

Hoe het werkt:

-Zorg dat je in rust (het liefst een minuut of 5), comfortabel zit met je bovenlichaam goed rechtop.

-Adem zoals je dat altijd doet.

-Na een normale ontspannen uitademing, stop je met ademen en hou je de neus dicht (en de mond).

-Bij een eerste aandrang tot ademen, laat je de neus los en adem je weer door je neus.

-Tel het aantal seconden (bij voorkeur met een stopwatch) dat je de uitademing heb vast kunnen houden. Onthoud het aantal seconden.

Voordat ik je vertel wat je CP betekent, nog een paar aandachtspunten:

-Blijf rustig ademen en ga niet dieper in- of uitademen van tevoren

-Ga niet te lang door, na het loslaten van je neus, zou je instaat moeten zijn om weer in hetzelfde tempo als ervoor door te ademen.

-Voor de duidelijkheid, de pauze is NA een uitademing.

Het resultaat

Nu wil je waarschijnlijk wel weten wat jouw uitslag betekent?

-Onder de 10 seconden: er is een hoop ruimte voor verbetering. Waarschijnlijk heb je veel last van chronische klachten en gezondheidsproblemen.

-10 tot 20 seconden: Nog steeds veel ruimte voor verbetering. Waarschijnlijk zijn er de nodige klachten en symptomen die vaak de kop opsteken en een grip hebben op je leven.

-20 tot 40 seconden: Waarschijnlijk heb je nu wat minder last van klachten, maar dat evenwicht is snel verstoord bij triggers.

-40+ seconden: De kans dat je ergens last van hebt is klein.

Een juiste uitvoering van de CP of BOLT is belangrijk voor een goede indicatie van jouw gezondheid. Je score zal ook niet over de hele dag hetzelfde zijn.

Nog wat extra aandacht voor een relatief zeldzaam fenomeen, maar toch niet onbelangrijk om te vermelden. Er zijn mensen die bij wie hun biochemische gevoeligheid zwaar ontregeld is. Deze mensen zullen niet snel een ademhalingsprikkel ervaren, maar vervolgens wel naar lucht snakken op het moment dat ze loslaten.

Doordat zij geen prikkel ervaren stoppen zij eigenlijk te laat. Het aantal seconden van de CP is dan wel hoog, maar niet representatief voor de status van hun ademhaling. Het komt niet heel vaak voor, maar je zal maar net diegene zijn (overigens geen paniek, ook dat is omkeerbaar).

Je CP vertelt een verhaal over waar je nu staat. Als het resultaat niet helemaal naar wens was, weet dan dat het mogelijk is om het resultaat te verbeteren. Je ademhaling is een fysiek proces, dat heel goed te trainen is middels ademhalingstherapie.

Nou is de CP maar een meetinstrument en geen doel op zich. Maar de praktijk laat iedere keer zien, dat wanneer de CP omhoog gaat, klachten verdwijnen en dat mensen zich beter gaan voelen in hun eigen lijf.

Als je wilt kan dat ook voor jou.

De Controle Pauze of BOLT in beeld

Mocht je liever beeld en geluid hebben bij deze de test, dan kan dat!