Wat veel mensen niet weten over hun eigen ademhaling

Een cliënt zei laatst: “Het lijkt wel alsof ik astmatisch word nadat ik iets van suiker heb gegeten.” En dat klopte helemaal!

Steeds vaker staan mensen er open voor dat ademhaling invloed heeft op hun fysieke en mentale gezondheid. Maar heb je enig idee onder welke invloeden je ademhaling allemaal staat? Maar weinig mensen zijn zich hier bewust van.

Ik zelf zeg altijd dat je ademhaling alles beïnvloed, maar dat ook alles invloed heeft op je ademhaling. Iedere leefstijlfactor kan wat een stimulans zijn voor je ademhaling. Stress is een redelijk open deur. Maar ook dingen als voeding, allergieën, beweging, slaap en andere omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn.

Soms is ademhalingstherapie redelijk eenvoudig en hebben mensen snel het gewenste resultaat: een verbetering in hun kwaliteit van leven. Maar het komt ook geregeld voor dat er toch nog andere zaken van invloed zijn die ook aandacht nodig hebben.
In het voorbeeld van hierboven betekent het voor mijn cliënt dat het wellicht handiger is om snoep voorlopig even te laten staan. Het wil niet per se zeggen dat je voor altijd iets op hoeft te geven. Zo had ik ook eens een cliënt die last had van slaapapneu, maar zijn biertje niet wilde opgeven. Als iemand dat niet wilt is dat prima, maar toen deze meneer op de hoogte was van de invloed van alcohol op apneu, wilde hij wel een tijdje zonder. Nadat de ademhaling voldoende herstelt is kan dat ook prima. Maar dan is er wel wat speelruimte nodig en die is er niet altijd als de ademhaling ontregelt is.

Misschien kun je de komende tijd eens nieuwsgierig zijn naar wat er met je ademhaling gebeurd als je iets gedaan of gegeten hebt. Of wanneer je je in een bepaalde ruimte of omgeving bevindt. Wellicht geeft dat je wat mogelijkheden om iets te doen om je ademhaling (en daarmee je kwaliteit van leven) een positieve draai te geven!
Het is misschien niet eenvoudig om altijd het antwoord te vinden, maar een antwoord is er altijd!