Hoe duizenden jaren oude kennis je gezondheid kan helpen

Yoga is al duizenden jaren oud. En hoewel men vroeger wellicht niet exact wist hoe de dingen in elkaar zitten, is er toch een hoop te zeggen voor al die oude kennis (of je nu hebt over Ayurveda, Traditional Chinese Medicine of wat anders).

In yoga wordt er gesproken over prana, oftewel levensenergie. Vrijwel iedere oude cultuur kennen ze een soortgelijk begrip alleen wordt het dan anders genoemd. In het Westen hebben we niet iets wat echt vergelijkbaar is.

De yogi’s hadden al lang geleden door dat prana voor een groot deel gekoppeld is aan de ademhaling. Men ging dan ook oefeningen doen met de ademhaling om de prana te beïnvloeden, oftewel pranayama.

In het Westen wordt het principe van prana dan (nog) niet (h)erkend, toch zijn er wetenschappelijke verklaringen te vinden voor de kennis van toen. Kennis die opgedaan werd door te ervaren.

De yogi’s hadden al lang geleden ontdekt dat minder ademhalen beter was voor fysieke en mentale gezondheid. De basis van pranayama is om minder te gaan ademen. Niet alleen het aantal ademhalingen, maar ook het aantal liters per minuut.

De verklaring van de yogi’s was dat je niet teveel wilde uitademen, want dan ging er prana verloren. En wat je uitademde moest dan zo dicht mogelijk bij het lichaam blijven, zodat de prana in het energetisch lichaam zou blijven. Dus een zachte en stille uitademing.

Wat we nu door westerse wetenschap weten is dat teveel ademen gepaard gaat met veel verlies van CO2. Vaak afgedaan als een afvalproduct, heeft CO2 wel degelijk veel functies in het lichaam. En een te laag gehalte hiervan in het lichaam leidt tot fysieke en mentale problemen.

CO2 is feitelijk “the gas of life” en verklaard veel dingen die werden toegedicht aan de kracht van prana, de levensenergie.

De praktijk laat ook zien dat wanneer jij je erop richt om je CO2 gevoeligheid naar beneden te brengen en daardoor meer CO2 in je lichaam hebt dat veel problemen met fysieke en mentale gezondheid verdwijnen.

En in praktische zin betekent dat minder ademen. Waarbij een zachte ademhaling je uiteindelijke doel is.

Om af te sluiten wil ik je nog een oefening meegeven waarbij je ademhaling combineert met de visualisatie van energie door je lichaam: Microcosmic Orbit Breathing.

Een mondvol, maar mooie manier om mindful met je lichaamsenergie bezig te zijn EN al het goede van de ademhaling.

Op een inademing visualiseer dat de energie langs je ruggengraat omhoog stroomt.

Op de uitademing visualiseer dat je energie via de voorkant van je lichaam naar beneden stroomt naar je bekkengebied.

Maak hierbij je ademhaling zo langzaam mogelijk totdat je bijna het gevoel krijgt alsof je iets te weinig lucht krijgt. Hou dit vast en je lichaam en je gezondheid zullen je dankbaar zijn.