Eenvoudig je sportprestaties en herstel verbeteren

Een optimale ademhaling is soms al lastig te bereiken als je stil zit. Laat staan als je sport of beweegt! Ik wil je nu graag onthullen hoe je dit het best kunt doen. Maar eerst nog een interessant feit wat hier mee te maken heeft….

Er zijn mensen die last hebben van astmatische verschijnselen nadat zij zich ingespannen hebben. In het Nederlands noemen we dit inspanningsastma (misschien ben jij wel één van die mensen). Bij de algehele bevolking gaat dit om 4 tot 20% van de mensen. Bij sporters is dit 11 tot 50%!

Wat gebeurd hier? Daar straks het antwoord op.

Terug naar ademen tijdens sporten en bewegen. Ik kan het ingewikkeld maken, maar de eerste stap is: blijf ademen door je neus! Bij veel mensen lukt het wel om te ademen door de neus als zij zitten, maar zodra er iets van inspanning bij komt kijken gaan ze door de mond ademen.

Is het erg om door de mond te ademen? Ja!

De biochemische balans in je lichaam raakt makkelijker verstoort, je droogt sneller uit (uitademen door de mond raak je veel meer vocht kwijt) en inkomende lucht wordt niet opgewarmd (en je longen houden niet van koude lucht).

En wat ik hier beschrijf wordt ook toegeschreven als oorzaak van inspanningsastma.

Veel sporters die blijkbaar dus ademen door hun mond (je kunt vast wel een beeld voor ogen krijgen van iemand die zwaar staat na te hijgen).

Misschien denk je: ja dat is leuk, maar de hele tijd ademen door mijn neus lukt niet.

Hoe moeilijk het ook is: neem gas terug! Tot dat het wel lukt. Dat betekent misschien iets rustiger aan doen. Of dat je moet stoppen en pas weer verder gaat wanneer ademen door de neus wel weer lukt.

Dit betekent misschien een ongelooflijk grote uitdaging voor het ego. Maar met de tijd zal het veel makkelijker worden om door de neus te blijven ademen. En dat kan best snel gaan.

Uiteindelijk zal je gezondheid je dankbaar zijn. Maar ook je sportprestaties zullen beter door worden. En je herstel zal sneller gaan.

Een verbetering in je ademhaling leidt tot minder energieverbruik tijdens je sportprestatie (je hoeft immers minder hard te werken om te ademen). En doordat je minder ademt is er minder oxidatieve stress, waardoor je sneller kan herstellen. Hierdoor kom je in een opwaartse spiraal terecht met je sportprestatie!