Verandering is de enige constante

Waarschijnlijk heb je deze uitspraak weleens gehoord. Van de week besefte ik mij hoe waar dit eigenlijk is.

Stilstand bestaat helemaal niet. Alles in de natuur krimpt of groeit.

Als je kijkt naar een bloem groeit dit van een zaadje tot een prachtige bloem. Om vervolgens weer te verwelken tot de bloem helemaal vergaan is (en weer compost wordt voor de volgende bloem). Er is geen enkel punt waarop de bloem niets doet.

Werkelijk alles wat je kan bedenken is constant in beweging. Of het nu gaat om de boom voor je deur, de aandelen beurs of jijzelf. Alles heeft zijn eigen ritme, maar beweging is er.

Als je het hebt over je gezondheid is er ook altijd beweging. Krimp of groei. Als je hier bewust van bent dan kan je hier op inspelen. Krimp is een proces dat zet zich zelf in gang, maar groei kost effort.

Het doet mij denken aan een uitspraak van Ori Hofmekler: “Actively survive or passively die”.

Hoeveel effort wil jij in je gezondheid steken? Als je weet dat effort eigenlijk de enige input mogelijk is om je gezondheid te laten bloeien?

Ben je bewust bezig met je gezondheid? Ben je bewust bezig met groei?

Het lastige is dat de meeste mensen niet in de gaten hebben dat de krimp zich vanzelf in zet.

Het liefst wil je problemen in de gezondheid voor zijn. Maar ook als je wel al problemen hebt in de gezondheid kan je altijd weer het pad naar groei inzetten.

En het mooie is dat het pad van groei helemaal binnen jouw handbereik ligt. Je hebt er niet veel voor nodig: ga meer bewegen, doe ademhalingsoefeningen, verander je eetgewoonte, stap onder die koude douche, mediteer, ontspan vaker, leg meer sociale contacten, leer iets nieuws.

Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar dan is dit mijn uitnodiging aan jou. Misschien wil je er eens bij stil staan hoe jij nu actief bezig bent met je gezondheid? En welke eerste stap zou je misschien wel kunnen gaan zetten?