Kies niet voor makkelijk, maar zoek de weerstand

Het leven is een aaneenschakeling van uitdagingen. Het is een utopie om te denken dat het leven nooit zonder uitdagingen is. Ooit hoorde ik iemand de uitspraak doen: “Life is not about eliminating problems, it’s about getting better problems”.

Het jammere is dat veel van ons nauwelijks een uitdaging aan gaan. We hebben een leven vol comfort en willen dan ook graag in dat comfort blijven.

Daadwerkelijk iets veranderen is moeilijk en het is natuurlijk ook nadelig dat er voor veel dingen wel een quick fix te vinden is. Alleen bestrijdt de quick fix slechts het symptoom en niet de oorzaak.

Als je echter je comfortzone verlaat en actief op zoek gaat naar weerstand kan je echt iets veranderen. Of je het nu hebt over gezondheid, werk, relaties of wat dan ook.

Als je fysiek sterker wilt worden, zoek je ook weerstand. Je begint aan zware gewichten te trekken.

Hetzelfde kan je doen met je mind. Ga iets doen wat je moeilijk vindt. Iets waarvan je mind begint te protesteren. En je hoeft hier echt geen gekke dingen voor te doen. Als je graag wilt hardlopen, maar je bent bang wat een ander er van denkt, doe het dan toch. Naast de fysieke prikkel krijgt je mind ook een prikkel.

Training voor de mind dus. Zo is de kans groter dat wanneer je in een moeilijke situatie terecht komt, de kans groter is dat je niet voor de makkelijke route. Nee, in plaats daarvan kan jij voor de moeilijke en zwaardere route kiezen. En dat is de route waar allerlei mooi beloningen liggen.

En het mooie is, omdat jij jezelf zo goed erin getraind hebt, weet je gewoon dat je het aan kunt.

Zelf train ik mijn mind met een koude douche (laten we eerlijk zijn de koude douche is helemaal hot!). Natuurlijk ben ik ook geïnteresseerd in de fysieke gezondheidsvoordelen ervan (dat was eigenlijk wat mijn interesse wekte).

Maar uiteindelijk vind ik het nog interessanter voor de mind en omgaan met weerstand. Je weet dat die douche ijskoud is en je merkt de weerstand (lichaam en geest hebben er echt geen zin in om onder die douche te stappen). En toch keer op keer overwin je die weerstand.

En nu als er iets moeilijks op mijn pad komt, merk ik dat je er makkelijker doorheen kunt.

Verlaat je comfortzone. Verlaat de veiligheid. Kies voor weerstand en het grote onbekende. Je hebt niets te verliezen, alleen maar te winnen.

Pressure builds diamonds”