Tijd voor rust

Misschien herken je wel dat de eerste week na de schoolvakanties wat hectiek met zich mee brengt. Er moesten nog een paar laatste dingen geregeld worden zodat de kinderen alles hadden voor school.

Uiteraard begint daarbij het gewone werkende leven ook weer en daarnaast waren er nog de nodige dingen die tijdens het verblijf op de camping waren blijven liggen.

Daar kwam nog bij dat onze tweeling jarig was in deze week, met alles wat daarbij hoort. Verjaardagsfeestje, traktaties, cadeaus regelen.

En dan waren er nog allerlei plannen waar je niet eens aan toe komt.

Niet echt een rustig begin zo na de vakantie.

Verre van zelfs.

Op momenten dat er veel van je gevraagd wordt is het dan ook extra belangrijk om even momenten te pakken voor rust.

Voor mij persoonlijk betekent het strikt zijn met de tijd die ik even voor mijzelf wil gebruiken. Uiteraard kan dit lange tijdsblokken, zoals een sportmoment. Maar ik heb ook gemerkt dat ik beter functioneer als ik ook korte momentjes tussendoor pak.

Voor mij waren dat dan momenten om ademhalingsoefeningen te doen.

Even niets aan het hoofd, geen chaos en alleen de rust van de ademhaling. Stress smelt gewoon weg.

De boog kan niet de hele tijd gespannen zijn. Ook niet gedurende de dag. Even een moment de druk eraf, zodat je daarna weer fris en fruitig door kan.

Misschien wil je het zelf ook eens proberen. Het kan met een eenvoudige ademhalingsoefening:

Terwijl je op een rustige plek zit, breng je aandacht naar je neus en voel hoe dat de temperatuur in je neus kouder is bij de inademing en warm wordt bij de uitademing. Blijf alleen dit gevoel observeren voor 5 tot 10 minuten.

Als je merkt dat je gedachten af en toe afdwalen is dat helemaal niet erg. Parkeer die gedachte voor later en ga dan weer terug naar het observeren van je ademhaling.

Met deze oefening kan je even uit de gedachte storm van je hoofd komen en train je tegelijkertijd ook je vaardigheid om te focussen.

Uiteraard kan je ook wat anders doen om tot rust te komen. Als je maar daadwerkelijk even rust ervaart en niet alleen afleiding zoekt.

Misschien wil je het eens proberen en kijken wat het je oplevert.