Het geheim van een ongekende kracht die je niet ziet

Het allermooiste is jij hebt het. Maar waarschijnlijk besef je dat niet eens.

Het is de sleutel tot alles wat je maar zou willen op het gebied van mentale, fysieke en spirituele gezondheid.

Misschien kan je het bijna niet voorstellen dat alles wat je zou willen eigenlijk binnen handbereik is. Het zit al in je. Ok, de waarheid is waarschijnlijk: het zit latent in je. Je hoeft het alleen nog maar aan te wakkeren.

Uiteraard heb ik het over je adem. De meeste mensen nemen het maar voor lief, want ademen gaat immers vanzelf. Je hoeft er niets voor te doen. En dat is jammer. Vrijwel iedere ziekte of aandoening heeft een relatie met ademhaling.

In de medische literatuur vind je eer helaas niet veel over. Maar als je gaat kijken naar oude gebruiken en culturen zal je altijd wat over vinden.

In vele yoga teksten is terug te vinden hoe pranayama (slecht vertaald: ademhalingsoefeningen) de sleutel is tot fysieke en mentale gezondheid. Maar ook in andere oosterse systemen zoals Qigong, Tai Chi, Tibetaans boedisme en vele andere is er aandacht voor de kracht van ademhaling.

De Russische arts Konstantin Buteyko toonde ook herhaaldelijk aan dat vele ziektes waren terug te herleiden naar ademhaling. Hij schijnt zelfs een uitspraak gedaan te hebben met als strekking dat er maar 1 ziekte bestaat: een verstoring van de ademhaling. Die zich bij verschillende mensen op verschillende manieren manifesteert.

Zowel Buteyko, als oude yoga teksten, maken onderscheid in verschillende gradaties wat betreft de kracht van de ademhaling.

Op een toegankelijk niveau zou iedereen met enige toewijding in staat moet zijn om een gezond leven zonder bijzonderheden te kunnen ervaren.

Als je daar in verder gaat openen zich steeds meer nieuwe deuren, waarbij er steeds meer energie en fysieke en mentale weerbaarheid wordt ervaren. Meer rust in hoofd en lichaam. En iedere vorm van inspanning lijkt makkelijker te worden.

In de Yoga Sutra’s van Patanjali wordt er geschreven over siddhi’s (vaardigheden die men ontwikkelt) door pranayama.

Voorbeelden hiervan in het hedendaagse leven zijn bijvoorbeeld free divers, die vele minuten lang onder water kunnen, zonder duikuitrusting of iets dergelijks.

Of dicht bij huis, Wim Hof aka The Ice Man, die op allerlei manieren de kou trotseert.

Vele houden het niet voor mogelijk, maar de boodschap die mensen zoals Buteyko, Hof of Patanjali uitdragen is: het is voor iedereen mogelijk.

Maar dat betekent wel dat je er iets voor moet doen.

Helaas is het zo dat in de huidige maatschappij slechts weinig op het toegankelijk niveau zitten waar men een goede gezondheid zonder problemen ervaart. Laat staan een niveau daaraan voorbij.

Wat ik je wil meegeven is dat als jij het wilt, jij dit kunt ervaren. Je hebt het in je. En je wakkert het aan door werk te doen met je ademhaling.