Stress op het werk: hoe je het hoofd koel houdt

Voor veel mensen is de grootste bron van stress het werk. Wellicht geldt dit ook voor jou. Helemaal ontkomen aan een vorm van stress zal waarschijnlijk geen haalbaar doel zijn. Wat je wel kunt doen is je stress bestendigheid verbeteren.

Op de werkvloer draait het constant om het nemen van beslissingen. Of dit nu grote beslissingen zijn of kleine. Wanneer je stress ervaart zal dit van invloed zijn op je vermogen om beslissingen te nemen.

Maar ook de kwaliteit van je werk zal leiden onder de stress. De kans op fouten vergroot, waardoor je nog meer werk krijgt en nog meer stress zal ervaren. Wellicht zal je zien dat dit zich vormt tot een neerwaartse spiraal.

Hoe kom je hieruit? En hoe verbeter je jouw stressbestendigheid?

Ieder mens heeft een bepaalde mate van stress die hij of zij kan handelen. Allemaal hebben we ergens een breekpunt waar het ons te veel wordt. En of het gaat om mentale of fysieke stress maakt niet uit. Het lichaam kent het verschil niet. Stress is stress.

Er zijn allerlei zaken die kunnen spelen die bepalen hoe vol onze stress emmer zit. En daarmee dus ook hoe snel jij op je breekpunt komt. Als het niet lekker loopt met je partner, je hebt een paar nachten slecht geslapen of je hebt gezondheidsproblemen dan zal je emmer al snel vol zitten.

Een factor die belangrijk is voor je lichaam in het ervaren van stress is je ademhaling. De ademhaling is de poort naar het activeren van je sympatisch zenuwstelsel (SNS) of parasympatisch zenuwstelsel (PNS).

Het PNS is het deel van zenuwstelsel wat actief is wanneer we in rust zijn.

Het SNS is het deel van zenuwstelsel wat actief is wanneer we stress ervaren. Het zorgt ervoor dat we in een staat van vechten of vluchten zijn. Op zijn tijd heel handig, maar niet de hele tijd. Als deze overmatig actief is, is het moeilijk om nog helder na te denken en beslissingen te nemen.

Maar we kunnen het ook omkeren: we ervaren stress wanneer het SNS systeem actief is. De stress emmer zit dan al snel vol.

Maar zoals ik al zei de ademhaling is de poort naar het activeren van je SNS of PNS. Helaas is bij de meeste mensen hun ademhaling verre van optimaal. Het is te snel, te veel, te hoog of een combinatie van alles.

Wanneer men veel of snel ademt activeert men het SNS. Aangezien dit bij veel mensen dit gebruikelijke manier van ademen is betekent dit dus dat het SNS al constant actief is. En daarmee de stress emmer al behoorlijk gevuld is. Er is dan weinig nodig om je over het breekpunt te krijgen.

Ik hoor je denken: mooi! Leer me een ademhalingstruc, dan kan ik dat doen als ik op het moment van breken sta! Uiteraard kan je in geval van nood een pleister plakken. Nog beter zou zijn als het pleister plakken niet nodig is.

Oftewel zorgen dat je ademhaling de meeste van de tijd al rustig is. Je kunt je ademhaling trainen zodat je onbewust beter ademt. Daarmee zorg je ervoor dat je SNS minder actief is en je stress emmer minder gevuld is.

Wat betekent dit voor jou? Je ervaart minder stress, je maakt minder fouten, je kan beter presteren, je zal je beter voelen en het zal ook nog eens wonderen doen voor je gezondheid.

Als je je afvraagt of er ruimte is voor verbetering in je ademhaling heb ik aantal vragen voor je. Hoe meer vragen je met ja beantwoordt, des te meer ruimte voor verbetering er is:

  • Adem je in rust of bij lichte inspanning (denk aan traplopen) weleens door je mond?
  • Is je ademhaling hoog, oftewel richting de borst?
  • Is je ademhaling hoorbaar in rust (dus ook slaap)?
  • Zucht of gaap je vaak?
  • Is je ademhaling makkelijk zichtbaar in rust?

Als jij je ademhaling wilt verbeteren en daarmee alle aspecten die daarmee samenhangen stuur mij dan een bericht. Dan kunnen we verkennen wat voor jou de mogelijkheden zijn.

Uiteraard is een workshop voor je hele team ook mogelijk. Op die manier zet je hele team een stap voor uit!