Hoe denk jij over gezondheid?

Hoe jij tegen gezondheid is alles bepalend voor hoe gezond jij zal zijn.

In grote lijnen kan je op twee manier tegen gezondheid aankijken:

  1. Gezondheid overkomt je, of…
  2. Gezondheid is iets dat je doet

Welke van de twee visies je ook gelooft, je hebt helemaal gelijk.

Als je er niet in gelooft dat jij je gezondheid in eigen hand hebt, zal je hier waarschijnlijk ook naar leven. En dan is de kans ook groot dat ouderdom met gebreken komt. Of dat er sprake is van genetische aanleg. En ziekte en aandoeningen overkomen je.

Als je gezondheid iets is dat je doet, betekent dat jij je gezondheid in eigen hand kan nemen. Er zijn allerlei dingen die je kunt leren om controle te nemen over je gezondheid.

Het betekent dat je preventief bezig bent. Om het risico op ziektes en aandoeningen te verkleinen. En het betekent dat als je iets gebeurd dat jezelf de mogelijkheid om het aan te pakken.

Het betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid. Iets waarvan ik overtuigd ben wat heel veel mensen niet fijn vinden om te horen.

Dit is overigens niet hetzelfde als ergens schuld aan hebben. Het betekent alleen dat we zelf regie kunnen nemen in hoe we ons voelen.

Uiteraard kan er altijd iets met je gebeuren, maar met leefstijl kun je risico’s verkleinen.

Een interessant onderwerp is epigenetica. Waar er vroeger altijd gedacht werd dat genetische aanleg alles bepalend was, wordt daar nu anders tegenaan gekeken.

Epigenetica stelt dat we weliswaar ergens aanleg voor kunnen hebben, maar dat leefstijl bepaald of bepaalde genen daadwerkelijk tot uiting komen.

Je kan aanleg hebben om dik te worden, maar als je veel beweegt en geen bewerkte voeding eet is de kans groot dat deze aanleg niet tot uiting komt.

Hetzelfde is bijvoorbeeld met astma. Iets waarvan aangetoond is dat mensen hier genetische aanleg voor hebben. Echter met ademhalingsoefeningen kan er voorkomen dat deze aanleg tot uiting komt.

Zoals ik al zei, wat je ook gelooft, je hebt gelijk.