De oplossing zit tussen je oren

Hoe vervelend is het om te horen dat het allemaal tussen je oren zit? Ik heb veel mensen gezien en gesproken die ten einde raad zijn. Ze zitten met een probleem in hun mentale of fysieke gezondheid, maar niemand die ze kan vertellen wat het is. Uiteindelijk krijgen ze de sticker “Het zit tussen je oren”.

“Het zit tussen je oren” betekent eigenlijk: ik heb geen idee wat er aan de hand is. En ik heb geen tijd om het uit te zoeken. En daarmee wil ik niet de inzet en passie van de zorgprofessional in twijfel trekken. Het is helaas een symptoom van een systeem dat zelf ziek is.

“Het zit tussen je oren” is een uitnodiging om verder te zoeken. Misschien dat het een zoektocht is of wordt die veel van je vraagt. Je weet in ieder geval één ding. Die hoek waar je nu hebt lopen zoeken heeft je geen antwoord gegeven. Dus zal je het in een andere hoek moeten zoeken.

Waar je moet zijn? Eerlijk waar, ik heb geen idee. Dat hangt van je klachten af, maar ook van jou. Misschien zijn er wel meerdere dingen die je tegelijk moet doen.
Het probleem zit niet tussen je oren, maar de oplossing wel. Maak gebruik van je voorstellingsvermogen om je een wereld voor te stellen waarin het probleem voor jou niet meer bestaat. Hoe ziet dat er uit? Als je dat voor ogen houdt, motiveert het je wellicht in je zoektocht.

Ga op zoek naar alternatieven. We leven in een wereld waar zoveel beschikbaar is. Als je dingen uitprobeert zal je erachter komen wat voor jou werkt. Misschien heb je de ene keer iets teveel van dit. En de volgende keer iets teveel van dat. De derde keer is een complete misser. Maar als je voorwaarts blijft gaan, zal de oplossing uiteindelijk tot je komen.

Je bent niet op deze aarde gekomen om ziek te zijn. Je bent hier om een volwaardige expressie van leven te zijn. Als jij je aandacht blijft leggen op een oplossing zal die zich uiteindelijk bij je aandienen.