Jeetje hoe moeilijk is het om iets nieuws daadwerkelijk te doen?
Net als ik heb jij waarschijnlijk ook een aantal dingen waarvan je zeker weet dat je het wel of niet zou moeten doen.
Of heb nu de aloude bekende zijn als meer groente eten of meer bewegen.
Niets is moeilijker dan nieuw gedrag oppakken. Vaak komt het erop neer dat mensen iets op wilskracht doen en dan maar hopen dat het beklijft. Ik heb het in ieder geval vaak zo geprobeerd. Soms werkte dat ook wel, maar vaker niet.
Je kan in 4 stappen jezelf goed op weg helpen in het aanleren van nieuwe dingen.
Stap 1: Maak het duidelijk
Het is makkelijker om een goede gewoonten te beginnen en vol te houden als je hier een duidelijk intentie bij hebt. Als je bijvoorbeeld een intentie voor jezelf opschrijft is het duidelijk waar en wanneer je iets wilt gaan doen. Je hoeft dan niet te wachten op inspiratie of motivatie voor het vormen van je nieuwe gewoonte. “Ik doe (GEWOONTE) om (TIJD) op (LOCATIE)”.
Of koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld: je zet in de ochtend de koffie aan en terwijl de koffie loopt doe je wat lichamelijke beweging. “Nadat ik (HUIDIGE GEWOONTE), dan ga (NIEUWE GEWOONTE)”.
Stap 2: Maak het aanlokkelijk
Als het moeilijk is te motiveren om een nieuwe gewoonte te doen, combineer het met iets dat je graag wilt. Doe bijvoorbeeld eerst je gewenste nieuwe gewoonte en daarna iets wat je graag wilt doen. Bijvoorbeeld eerst oefeningen doen en daarna pas kijken op social media. “Na (NIEUWE GEWOONTE), ga ik (GEWOONTE DIE IK WIL DOEN)”.
Dit kan je ook prima doen met bestaande gewoontes: “Nadat ik (HUIDIGE GEWOONTE), dan ga (NIEUWE GEWOONTE). Daarna ga ik (GEWOONTE DIE IK WIL DOEN)”.
Stap 3: Maak het makkelijk
Zorg dat er zo min mogelijk handeling staan tussen jou en je gewoonte. Zorg dat je spullen hebt klaar leggen.
Ook al heb je weinig tijd, doe de gewoonte die je wil doen. Al is het maar twee minuten. Zorg eerst dat het een standaard wordt, voordat je gaat optimaliseren.
Automatiseer je gewoontes. Je kan hierbij gebruik maken van techniek. Zet bijvoorbeeld wekkers om je ergens aan te herinneren.
Stap 4: Maak het lonend
Beloon jezelf direct na dat jij je nieuwe gewoonte gedaan hebt.
Of track je gewoontes. Hou bij hoe vaak je nieuwe gewoonte lukt. En zorg dat je nooit wat mist.
Mis nooit twee keer achter elkaar. Vroeg of laat gebeurd het een keer dat iets niet lukt. Dat is geen ramp. Je gaat gewoon weer verder waar je gebleven was.
Uiteraard moet je het nog steeds zelf doen, maar dit 4 stappen model, maakt het wel makkelijker om te zien waar iets eventueel fout gaat.
Als je meer wilt weten over gewoonteverandering kan ik zeker het boek Atomic Habits van James Clear aanraden.