Wat ik je zo ontzettend graag gun

Soms kijk ik weleens om mij heen en dan heb ik weleens het idee dat mensen gevangen zitten in hun eigen lichaam. Dit kan uiteraard geheel aan mijn perceptie liggen.

Wat ik zie is dat mensen beperkt worden in hun doen en laten door de begrenzingen van hun eigen lichaam. Mensen die iets niet kunnen doen, omdat hun lichaam het niet kan. En ik heb dan niet over vliegen als vogel (dat wordt inderdaad lastig), maar dingen als spelen met de kinderen of klein kinderen.

Iets niet kunnen tillen of ergens niet heen kunnen omdat lopen of fietsen teveel inspanning vraagt. Of niet kunnen bukken. Een sprintje kunnen trekken om de bus te halen. Maar ook dingen als je de hele dag vermoeid voelen. Eigenlijk is de lijst eindeloos.

Eigenlijk zou de enige beperking je fantasie moeten zijn en niet je lichaam.

Wat ik jou zo ontzettend graag gun, is dat je op iedere manier expressie kunt geven aan je leven zoals jij dat zou willen. Zonder dat je beperkt wordt door wat je lichaam wel of niet kan.

Ik gun jou dat jij je vrij voelt in je eigen lichaam en dat je kunt doen wat je wilt. En niet andersom.

Ik geloof in de uitspraak dat wij spirituele wezens zijn die een menselijke ervaring hebben (ik weet even niet meer van wie die uitspraak is). Je lichaam is een tempel en als je die goed verzorgt kun je de gaafste ervaringen beleven.

Persoonlijk besteedt ik dagelijks aandacht aan beweging (met name krachttraining, yoga en wandelen), doe ik een paar keer per dag ademhalingsoefeningen en ben ik mindful in wat ik binnen krijg (niet alleen in voeding, maar ook sociale contacten).

Alles om die tempel maar gezond te houden. Zodat ik de vrijheid in mijn lichaam kan blijven ervaren. En op die manier ook in het leven kan doen wat ik wil.

Het menselijk lichaam is een wonderlijke creatie, die alles kan wat je maar wilt. Maar je zal er wel goed voor moeten zorgen. Ware vrijheid zit van binnen.

Als jij ook voelt dat je ongeremd kan leven, dan is dat fantastisch! Blijf vooral doen wat je deed.

Als jij je geremd voelt, waar zou jij dan wat kunnen gaan doen om dat te veranderen? Een kleine stap kan al een hele boel voor je betekenen.