Wat de gezondheidsindustrie niet wilt dat je weet: de goedkoopste manier om je gezondheid te bevorderen

Er gaan miljoen om in de gezondheid- en leefstijlindustrie. Stapels aan geld wordt er uitgegeven aan pillen, shakes, kuurtjes, nieuwe fitnessprogramma’s. Allemaal beloven ze dat je gezondheid beter dan ooit zal worden. Soms is dat ook zo. Heel soms is dat ook blijvend.

Er is altijd wel een poedertje, een drankje of een nieuwe bes waar je nog nooit van gehoord hebt. De een beloofd nog meer dan de ander en het is overal ergens goed voor. Ondertussen staat je aanrecht vol met zakjes en potjes. En heb je een tweede baan nodig om het allemaal te bekostigen.

Wat als ik je vertel dat er een manier is om je gezondheid beter te maken dan ooit? Beter dan het nieuwste kruidenextract of geheime bes van inheemse Indianen. Je krijgt weer ruimte op je aanrecht en een tweede baan is niet meer nodig. Sterker nog je houdt geld over.

Mijn wondermiddel is jouw adem. En dat is geen raar metafoor of iets dergelijks. Ik heb het letterlijk over jouw adem.

Er is bijna geen proces denkbaar in het menselijk lichaam waarbij de ademhaling geen rol speelt. Zowel mentaal als fysiek.

We ademen onder andere om zuurstof in onze lichaamscellen te krijgen. Helaas gaat er een hoop mis in het zuurstoftransport van de longen naar de lichaamscellen. Vele mensen ademen teveel en te vaak. Waardoor het er, in het heeeeeeel kort, op neer komt dat van alle zuurstof die je inademt slechts een klein deel ook daadwerkelijk op de plek van bestemming komt.

Waarschijnlijk denk je: “Gelukkig dat geldt niet voor mij”. De waarheid is dat veel mensen zich hier niet eens van bewust zijn. Persoonlijk durf ik hem wel aan dat van 9 op de 10 mensen er een hoop ruimte is voor de verbetering van hun ademhaling. En dus hun gezondheid!

9 op de 10 zal er meer bij gebaat zijn om ademwerk te doen om hun gezondheid te boosten, dan geld uitgeven aan allerlei dure middeltjes (ze zouden best kunnen werken, maar in een kosten-baten analyse zou ademhaling veel meer gezondheidsvoordelen opleveren en dat zonder kosten).

Nu wil je uiteraard snel iets voor handen hebben om met je ademhaling te kunnen werken. Dan heb ik wat voor je: cadence breathing!

De oefening: Cadence Breathing

Deze ademhalingsoefening kan je het beste zittend doen. Zorg hierbij dat je goed recht op zit. Adem door je neus in en uit. En met de tong tegen je gehemelte, achter je tanden.

Bij deze ademhalingsoefening ga je in ongeveer 4 seconden inademen en de uitademing maak je 6 seconden. Je zal bij deze oefening dus moeten meetellen of gebruik maken van een app waarbij je het ademhalingsritme kan volgen.

Als je deze ademhalingsoefening vaker doet, zal je merken dat je automatisch al in het juiste ritme zit. En dat je eigenlijk geen hulpmiddelen meer nodig hebt om het ritme te kunnen vasthouden.

Het zal in het begin wennen zijn om het juist ritme te vinden. Maar oefening baart kunst.

Het lastigste van deze oefening is om niet alleen het juiste tempo te vinden en vast te houden, maar om dan ook nog een gevoel van luchthonger te ervaren. Als je geen luchthonger ervaart zal de inademing kleiner gemaakt moeten worden. Of de uitademing moet langer gemaakt worden.

Luchthonger is het gevoel alsof je te weinig adem krijgt en alsof je iets zou willen bij ademen. Weersta die drang om bij te ademen! Dit gevoel van luchthonger is namelijk belangrijk in het oefenen met de ademhaling (de precieze reden teveel om hier uit te leggen). Je hoeft hierbij niet te overdrijven. Een kleine beetje luchthonger is genoeg.

Doe deze ademhalingsoefening minimaal 10 minuten per keer.