De ervaring van beweging

Onderstaande blog was ooit geschreven voor de blog Original Strength. Voor jouw leesplezier heb ik hem naar het Nederlands vertaald. Mocht je liever het Engels origineel willen lezen, kan dat hier.

De ervaring van beweging

2019 was een belangrijk jaar voor mij. Het was het jaar dat ik gecertificeerd werd als Vinyasa Yoga Teacher en Original Strength Professional.

Beide zijn systemen met een speciaal plekje in mijn hart. Ze zijn beide verschillend, maar vloeien ook ontzettend goed in elkaar over. Het is eenvoudig om de overeenkomsten te zien in de twists in yoga en de rolls in Original Strength, beide systemen hebben de ademhaling als fundering en rocking en Child’s Pose lijken enorm op elkaar (ook al is de actie in de ruggegraat totaal tegenovergesteld). Hier houdt het echter niet op.

Er zijn vele vormen van yoga, maar ze hebben allemaal een ding gemeen. Het gaat allemaal om de reis naar binnen en het verbinden van lichaam, brein en geest. Vinyasa yoga is een fysieke vorm van yoga, waarbij het lichaam gebruikt wordt om deze verbinding te maken. Terwijl het lichaam beweegt door allerlei houdingen, de eigen grenzen verkennend, is het belangrijk om de sensaties in het lichaam en de gedachten van het brein waar te nemen. Een enorme focus op het lichaam zal er uiteindelijk toe leiden dat het hoofd stopt met denken. Het is onmogelijk om niet te denken, maar volledige focus op een taak kan ervoor zorgen dat alle ruis verdwijnt. Het enige dat overblijft is de ervaring van het moment.

Voor mij is het niet anders met Original Strength. Terwijl we bewegen door de verschillende RESETs, zijn we met onze volledige aandacht bezig de grenzen van ons lichaam te verkennen. Gedachten komen en gaan terwijl je bezig bent, maar als alle focus op je onderrug gericht is terwijl je aan het rocken bent of de beweging van je ogen terwijl je rolt en gedachten stoppen vanzelf. Er is slechts nog de ervaring van die ene RESET.

Ik kan niet op een hand tellen hoe vaak ik dacht even een korte Original Strength practice te doen voor een minuut of tien en dat vervolgens blijkt dat er drie kwartier voorbij is, puur vanwege het feit dat ik volledig op ga in de ervaring van de beweging.

Het is ook een van de redenen waarom ik de Becoming Bulletproof-style (naar het gelijknamige boek van Original Strength oprichter Tim Anderson) briljant vind. Het is niet nodig om herhalingen en sets te tellen, alleen de focus op een beweging. Het maakt het voor mij makkelijker om op te gaan in de ervaring. Tim Anderson noemt het in zijn boek, Becoming Bulletproof, bewegende meditatie. Dit is ook het principe achter Vinyasa yoga. Het maakt van je oefening niet alleen een fysieke ervaring, maar ook een spirituele.

Voor je volgende trainingssessie nodig ik je uit om volledig op te gaan in het moment en zo veel focus te brengen op je beweging dat al het andere in je gedachten aan de kant wordt geschoven. Alleen het hier en nu. Wordt de ervaring van de beweging om bulletproof te worden, zowel mentaal als fysiek.