Ik wil je niet horen … ademen!

Eigenlijk weet een ieder dit instinctief wel. Als je adem hoorbaar is dan is er veel ruimte voor verbetering. Uiteraard heb ik het hier dan wel over je ademhaling in rust.

Als je duidelijk hoorbaar bent is het duidelijk dat je teveel ademt. En teveel ademen wordt in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen. Een van de probleem waar dit het misschien het meest duidelijk bij is, is slaapapneu. En zijn iets minder heftige broertje: snurken.

Slaapapneu en snurken ontstaan allebei doordat er in een korte tijd teveel lucht door de luchtwegen naar binnen gaat. Hierdoor ontstaat turbulentie (snurken) en als dit maar erg genoeg is slaan de luchtwegen dicht.

Nu zal je misschien denken: dat kan nooit te maken hebben met je ademhaling! Probeer dan het volgende:

  • Snurk zo hard als je kan! Onthoud wat je allemaal doet en aanspant om deze snurk voor elkaar te krijgen.
  • Doe nog een keer hetzelfde, alleen ditmaal haal je zo langzaam mogelijk adem.

Als het goed is heb je bij de eerste keer gemerkt dat je behoorlijk wat decibellen kon produceren. Bij de tweede keer lukt dit als het goed is helemaal niet.

Een gezonde ademhaling in rust is niet hoorbaar. Sterker nog je zou zelf bij niet in de gaten moeten hebben dat je ademt.

Uiteraard is het niet zo dat iedereen die overdag hoorbaar ademt, slaapapneu heeft. Maar 1 ding weet ik wel. Bij slaapapneu wordt er teveel geademd tijdens de nacht.

Gelukkig is er ook een manier om hiervan af te komen zonder ingrepen vanuit de reguliere geneeskunde.

Een eenvoudige methode is het volgende:

  • vertraag je inademing. En vertraag ook je uitademing. Waarbij je het liefst hebt dat je uitademing is langer is als je uitademing.
  • Krijg een gevoel voor hoe groot je inademing is. En maak dan je inademing kleiner.
  • Maak je inademing kleiner, tot je een gevoel krijgt van luchthonger.
  • Luchthonger is het gevoel alsof je vaker of meer wilt ademen. We willen een klein beetje van dit gevoel hebben. Net genoeg om het gevoel te ervaren, maar niet zoveel dat je eraan moet toegeven. In het begin moet je wellicht wat oefenen om het gevoel te ervaren. Maar na enige oefening kan je eenvoudig bij dat gevoel blijven voor langere duur.
  • Doe dit meerdere keren per dag voor 10 minuten

Dit is een simpele methode om je ademhaling te hertrainen, zodat je ademhaling stiller en rustiger wordt. En wat je overdag doet zal uiteindelijk een gewoonte worden die je ‘s nachts ook doet.