De beste oefening ever

Ik ga je het geheim onthullen van de oefening die jij het beste kan doen. Het zal je wereld veranderen!

Het is een enorme belofte dat besef ik mij maar al te goed. Maar als jij doet wat ik hier uit de doeken ga doen, dan zal het echt zijn uitwerking hebben. Zowel als yogadocent als ademhalingstherapeut wordt mij vaak de vraag gesteld: “Wat kan ik beste doen als ik….” of “Wat is beter? A of B?” En er zijn vele variaties op dit thema. Uiteraard zal ik je meenemen in mijn zienswijze als je mij deze vraagt stelt. Maar eerlijk gezegd maakt het niet zoveel uit wat ik zeg. Het gaat er vooral om wat jij doet. Immers de allerbeste oefening voor (jouw issue) is de oefening die je daadwerkelijk doet.

Als jij rugklachten heb ik je van alles vertellen over de Big Three van Stuart McGill, maar als je dat niets vindt om te doen is de kans klein dat je dat gaat doen.

Als je last hebt van hyperventilatie klachten kan ik je alles vertellen over de Buteyko Methode, maar als je dat niets vindt, is de kans klein dat je het daadwerkelijk gaat doen.

Ooit stelde iemand een vraag aan krachttraining expert Pavel Tsatsouline: “What’s a better exercise? The squat or deadlift?” Het antwoord was een simpel “Yes”.
In het vervolg vertelde Pavel dat het antwoord onder andere afhankelijk was van je doel. Maar het is ook afhankelijk van datgene wat je daadwerkelijk gaat doen.

Als je iets wilt bereiken ga dan doen wat je daadwerkelijk leuk vindt en waarvan je ook weet dat je het gaat doen. Voel je nergens toe verplicht omdat “het nou eenmaal zo hoort” of “wat zal een ander er wel niet van denken”.

Ga ontdekken wat jij leuk vindt. Laat het een ontdekkingstocht zijn, geniet van de reis. En als je na een tijdje voelt dat je weer wat anders wilt, doe dan dat.
De beste oefening ever is immers de oefening die je daadwerkelijk doet.