Waarom een buikademhaling je probleem niet op lost

buikademhaling

Laten we beginnen met een anatomisch feit. Je longen bevinden zich in je ribbenkast. En niet in je buik. Dat gezegd hebbende de term buikademhaling zit vol met goede intenties. Laten we eens nader bekijken wat er zoal gebeurd rondom een buikademhaling. En wat het alternatief is dat je meer gaat brengen.

De term buikademhaling is een reactie geweest op ademhalingspatronen die vooral plaatsvinden vanuit de borstkas. Oftewel een hoge ademhaling. De intentie hiervan is dus geweest om die ademhaling dieper in het lichaam te krijgen.

Uiteraard wil je een diepe ademhaling (diep gaat over waar je in je lichaam ademt en niet de hoeveelheid lucht die je inademt). Maar extreme focus op je buik kan je in de weg gaan zitten. Het resulteert namelijk vaak in het overdreven uitzetten van de buik tijdens de inademing.

Hier zitten een aantal nadelen aan:

  • Bij het uitzetten van de buik kan je maar een klein deel van je longen gebruiken;
  • Om je buik uit te zetten, moet je aan de bovenkant van je lichaam meer druk genereren om dit voor elkaar te krijgen. Dit brengt spanning met zich mee;
  • Het destabiliseert de wervelkolom. Wat slecht is voor houding en beweging. Het zou eventueel nog kunnen leiden tot rugklachten.

Voordat ik je meeneem naar het alternatief: is een buikademhaling dan helemaal slecht? Ik denk zelf dat iets nooit helemaal goed of slecht. Alles bestaat in een continuüm, alleen is de vraag wanneer je wat wilt doen en met welke reden.

In unieke gevallen waarbij mensen echt heel veel moeite hebben om te ademen vanuit hun middenrif (en dus heel veel beweging blijven houden in de borstkas) kan een buikademhaling uitkomst bieden.

Bij een inademing willen we dat dit gebeurd vanuit middenrif. De spieren tussen je ribbenkast en je buik. Bij een inademing maakt het middenrif een neerwaartse beweging waardoor er inderdaad beweging ontstaat in de buik. Deze zal een klein beetje uit kunnen zetten.

Maar het middenrif beweegt nog veel meer in een zijwaartse beweging!

Ademhaling is een actie die 360 graden in beslag neemt. Het gebeurd rondom je torso. Een laterale ademhaling is het meest natuurlijke ademhalingspatroon.

Hoe kom je tot deze laterale ademhaling?

  • Zorgt dat je goed rechtop staat of zit
  • Plaats je handen op je onderste ribben
  • Hou een subtiele spanning op je bekkenbodem en trek je navel heel subtiel naar binnen
  • Visualiseer dat je naar je handen toe ademt
  • Als het goed is kun je de ribben voel duwen tegen de handen. En wellicht kun je ook voelen dat je ribbenkast in alle richtingen beweegt

Probeer het uit en wellicht dat je ook kunt ervaren dat je meer van je longen gebruikt en dat het stabieler voor je hele lichaam voelt.