Sorry, maar je houding bevalt me niet

Ik heb het over je lichaamshouding. Als persoon ben je meer dan ok 😉

Een goede lichaamshouding is namelijk belangrijk voor een correcte ademhaling. En helaas is een goede lichaamshouding ook steeds meer een zeldzaamheid aan het worden. Laten we het eens hebben over waarom lichaamshouding zo belangrijk is, hoe het eruit ziet en wat je kunt doen.

Je belangrijkste ademhalingsspier is je middenrif en globaal genomen ziet die in het midden van je bovenlichaam. Als je middenrif goed kan functioneren, kan je middenrif naar beneden bewegen zodat je longen zich goed kunnen vullen met lucht.

Alleen zie je tegenwoordig veel mensen met een ingestort bovenlichaam. De schouders hangen naar voren, de bovenrug is rond (de grote dader is veel zitten en te weinig bewegen). Hierdoor druk het bovenlichaam samen en is er voor je middenrif weinig ruimte om te kunnen werken.

Daarnaast worden ook nog eens je longen samengedrukt bij zo een houding. Hierdoor wordt het onderste deel van de longen minder goed gebruikt. En dit is voor gasuitwisseling (zuurstofopname) nu net het belangrijkste deel.

Maar hoe ziet een goede houding er dan uit?

Wanneer je recht op staat en je bekijkt jezelf van de zijkant, zou je oor in lijn moeten zijn met je schouders. En je schouders in lijn met je heupen. Vervolgens zouden je heupen in lijn moeten zijn met je enkels.

Wanneer je zit zouden je oren, schouders en heupen nog steeds in een lijn moeten zijn.

Veelal zal je zien dat de oren net voor de schouders zitten. In sommige gevallen zelfs ver ervoor. Dit wordt ook nog wel een de tech-neck genoemd. Door het vele gebruik van verschillende devices zitten we vaak in verkeerde houding, die uiteindelijk de standaard houding wordt.

Wat kun je eraan doen? Uiteraard zou je geforceerd alle spieren in het lichaam aan kunnen spannen om te zorgen dat alles in een lijn blijft. Dit zal je waarschijnlijk niet lang volhouden en uiteindelijk wil je ook niet de hele dag stil staan.

Lichaamshouding is een onbewust proces van het zenuwstelsel. Datgene waar het zenuwstelsel mee gevoed wordt zal die ook als output geven. Door het lichaam met de juiste bewegingen te voeden zal het zenuwstelsel een andere uiting geven aan je lichaamshouding.

En het is een onbewust proces van het lichaam, dus je hoeft er dan ook niet meer over na te denken.

Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te bereiken, maar ik ben persoonlijk nog geen effectiever systeem tegengekomen dan Original Strength. Een bewegingssysteem dat zich met name focust op het verbeteren van je bewegingsapparaat en zenuwstelsel.

Ik wil dan ook graag een Youtube-link met je delen voor het verbeteren van je lichaamshouding en zo maak je ook nog wat kennis met Original Strength. Het filmpje duurt nog geen 5 minuten, maar je kan er echt een hoop aan hebben. De link: https://www.youtube.com/watch?v=cm2V2A3to5s