Hoe ik mijn nachtrust terug vond

In het verleden werd ik eerlijk gezegd niet uitgerust wakker. Het liefst draaide ik mij nog een keer om en had ik tijd nodig om op gang te komen. Daarnaast begon ik te snurken. En moest ik er vaak uit in de nacht voor het toilet.

Ik had alles gedaan om mijn slaap te verbeteren. Een donkere kamer, een koele kamer, planten op de kamer, niet vlak van tevoren eten, geen schermtijd van tevoren, alle afleiding uit de slaapkamer en weet ik wat nog meer.

En eerlijk gezegd verbeterde die dingen wel iets, maar er bleef nog een heleboel ruimte voor verbetering. Ik had alleen geen idee wat het kon zijn.

Ik stuitte eigenlijk per ongeluk op de oplossing.

Ik was altijd bezig met mijn gezondheid. Toen vooral op gebied van sport en voeding. Een ander onderwerp wat mij altijd fascineerde was de ademhaling. Dit leek mij het middel om mijn sportprestaties nog meer te verbeteren.

Dus ging ik een opleiding doen in de Buteyko Methode. Een ademhalingsmethode ontwikkeld door Dr. Buteyko. Uiteraard moet je dan ook flink met jezelf aan de slag.

En dat was pijnlijk. Ondanks dat ik ontzettend veel aan sport deed, was mijn ademhaling niet al te best. Ik had eerlijk waar geen idee. Volgens de leer van Buteyko ademde ik veel te veel, oftewel hyperventileren.

Bij hyperventilatie denken mensen vaak aan aanvallen, maar dat is slechts een vorm van hyperventilatie. De meeste voorkomende vorm van hyperventilatie is gewoon chronisch aanwezig zonder aanvallen. En eerlijk gezegd ik denk dat dit voor 90% van de mensen.

Aan de slag dus met de Buteyko Methode. Naarmate mijn ademhaling verbeterde, verbeterde vele aspecten in mijn leven. Het meest opzienbarende was mijn slaap.

Mijn slaap werd eindelijk echt herstellend. Het snurken verdween. Ik haalde de hele nacht in een keer door, dus niet meer tussentijds eruit om naar de wc te gaan. En in de ochtend fris en fruitig op staan!

Oh en mijn sportprestaties verbeterden ook nog.

Wat het mij vooral geleerd heeft, is wat voor centrale rol ademhaling heeft in de mens. Deze rol is vele malen groter dan ik vroeger besefte. Helaas is het ook de meeste genegeerde pijler wat betreft gezondheid.

Buteyko zelf had een lijst van ruim 150 ziektes of aandoeningen welke hij genas met zijn methode. Nu lijkt 150 niet heel veel als je bedenkt dat er meer dan 3000 ziektes zijn gedefinieerd. Maar deze 150 nemen meer dan 90% van het totaal aan gezondheidsproblemen voor hun rekening.

En op zich is het niet gek als je bedenkt dat iedere cel in het lichaam zuurstof nodig heeft om te kunnen functioneren.

Jij kan ook controle krijgen over jouw gezondheid met behulp van je ademhaling. Dus, wat wordt jouw verhaal?