Zeg maar dag tegen hooikoorts

Het is lente! Voor de meeste mensen een waar feest, maar voor anderen betekent het snotterige neuzen, tranende ogen en een gevoel van benauwdheid. Oftewel hooikoorts!

Hoe komt hooikoorts eigenlijk tot stand? En hoe kom je eraf?

Wat wij hooikoorts noemen is een allergische reactie op de pollen in de lucht. Deze reactie gebeurd omdat het lichaam teveel histamine aanmaakt als reactie op de aanwezigheid van pollen. Histamine is een natuurlijk product van het lichaam en is iets wat het lichaam nodig heeft om te functioneren. Alleen niet teveel. Het gaat om een balans.

Een lichaam waar de CO2 balans verstoort is (oftewel een te laag CO2 gehalte) maakt meer histamines aan.

En een verstoorde CO2 balans heeft alles te maken met een ontregelde ademhaling. Oftewel meer ademen dan dat je metabolisch gezien nodig hebt.

Wanneer het CO2 gehalte zich weer binnen de normen herstelt, verloopt ook de productie van histamines weer binnen de normen. En zo verdwijnt de allergische reactie.

Dit geldt overigens niet alleen voor hooikoorts, maar geldt voor iedere vorm van allergie.

Met ademhalingstherapie heb ik al vaker mogen zien dat allergieën verdwijnen bij mensen. Vaak is dit een bijvangst voor mensen omdat ze eigenlijk bij mij komen voor andere problemen. Maar het is hoe dan ook een mooi resultaat.

Uiteraard zijn er andere ook andere manieren om allergieën te managen. Ik ga die niet allemaal langs, maar het sleutelwoord waar ik aandacht aan wil besteden is “te managen”.

Het klinkt goed om een probleem te kunnen managen. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Managen is een continue proces dat aandacht vraagt. Of wil je gewoon van het probleem af, zonder dat het ooit nog tijd en energie van je vraagt?

Als ik lekkage in huis heb kan ik dit managen met een emmer en wat handdoeken. Gewoon het water opvangen en weggooien en dan de boel weer droogmaken met handdoeken. Ik heb het probleem prima onder controle.

Of wil ik gewoon dat de lekkage verholpen wordt? Zodat ik niet om het uur mijn emmer moet legen en weer even met de handdoek langs de natte plekken ga.

Ik denk niet dat iemand voor het managen van de lekkage met emmer en handdoeken zou kiezen. Maar is toch wat de meeste mensen doen waar het gaat om hun gezondheid.

Wat ga jij doen met je hooikoorts, allergie of andere gezondheidsuitdaging? Managen of oplossen?