Review: James Nestor – Het Nieuwe Ademen (Breath)

Op 5 januari 2021 is de Nederlandse uitgave van het boek Het Nieuwe Ademen (of Breath voor de Engelstalige uitgave) door James Nestor. Toen het boek uitkwam was het direct een New York Times bestseller. James Nestor zelf was ook overal te vinden op het internet en was gast bij ongeveer iedere gezondheidspodcast. Doet het boek recht aan al die interesse?

Wat maakt het anders?

Wat maakt dit boek nou zo interessant? Er zijn immers al zoveel boeken geschreven over de ademhaling. James Nestor is zelf geen ademhalingsgoeroe of expert. Hij is onderzoeksjournalist. Zonder een bepaalde vooringenomenheid is hij het onderwerp van de ademhaling ingedoken.

Persoonlijke ervaringen rond zijn gezondheid maakte dat James Nestor geïnteresseerd raakte in de adem. Hij merkte enorme verbeteringen in zijn gezondheid toen hij leerde om te vrijdruiken (het zwemmen op diepte zonder hulpmiddelen. De ademhaling is hierbij van enorm belang).

Toen hij aan medische experts vroeg of zijn verbeteringen in de gezondheid wellicht kwamen door zijn verbeterde ademhaling, was het antwoord: “daar heeft het niets mee te maken”. Toen hij dezelfde vraag bij een andere groep experts stelde, was het antwoord: “daar heeft het alles mee te maken”.

Als onderzoeksjournalist besloot hij om zelf op onderzoek te gaan. En daarbij experimenteerde hij ook op zichzelf.

Een verrassende geschiedenis

In het boek verkent James Nestor de ontwikkeling van de mens en wat dit betekende voor de ademhaling. Hierbij kijkt hij naar fysiologische en evolutionaire factoren. Zo is het waarschijnlijk dat de ontwikkeling van een groot brein, van invloed is geweest op een verkleining van luchtwegen.

Ons ontwikkelde brein was een voordeel ten opzichte van andere mensachtigen. Het was voor Moeder Natuur blijkbaar een kleine opoffering om de luchtwegen daarbij iets kleiner te maken.

Vervolgens onderzoekt Nestor ook de verdere ontwikkeling van de mens naar de moderne tijd en hoe het zo kan zijn dat de mens nu “de slechtste ademer is van het dierenrijk”. Hierin spelen moderne ontwikkelingen in voeding een grote rol. Dit speelt namelijk een verrassende rol in de ontwikkeling van de kaak en daarmee ook de luchtwegen.

Van nul tot nu

James Nestor onderzoekt niet alleen de fysiologische geschiedenis. Hij duikt ook de geschiedenis in van vele verschillende ademhalingstechnieken. Uit het verleden kijkt hij onder andere naar technieken van Tibetaanse monniken of naar het pranayama van yoga. En meer recent komen onder andere de Buteyko Methode en Wim Hof voorbij.

Sommige van de beschreven technieken lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Met een onderzoekende geest is James Nestor gaan kijken waarom bepaalde technieken werken. Voor iedere methode lijkt er een juiste situatie te zijn. Ook hierin is het mooi dat Nestor overal met een open blik is ingestapt. En niet met een bepaalde gekleurdheid.

Wat is goed?

Voor het boek heeft James Nestor een experiment ondergaan waarbij hij 10 dagen lang moest ademen door zijn mond. Hierbij werd zijn neus dicht gemaakt met oorpluggen en tape. Hij hield hierin ook bij wat voor effect dit had op zijn gezondheid. Daar kom ik zo nog op terug, maar alvast een tip van de sluier: het was niet al te best.

Verder beschrijft Nestor het belang van ademen door de neus en wat dit doet voor de gezondheid. Hij gaat ook in op andere belangrijke onderdelen van de ademhaling, als de uitadem, ademhalingstempo, hoeveelheid en de ontwikkeling van het gebit.

Wat ademen doet voor de gezondheid

Het meeste interessante is eigenlijk het effect dat de ademhaling kan hebben op de gezondheid. Het experiment van Nestor waarbij hij 10 dagen door zijn mond moest ademen leidde bij hem tot: snurken, slaapapneu, verhoogde bloeddruk en verminderde HRV. Maar ook subjectieve waarnemingen als meer irritatie, vermoeidheid en spanningen.

Na 10 dagen door de mond ademen, mocht Nestor weer gewoon door de neus ademen en herstelde alles zich weer.

Het persoonlijke experiment van Nestor is slechts een beperkte weergave van wat er kan gebeuren als de ademhaling verstoord is. Helaas wordt het belang van de ademhaling niet altijd erkend door de medische wereld.

In het boek vertelt hij over meerdere ademhalingsexperts die succes hadden in het genezen van mensen met een verscheidenheid aan klachten. Ondanks uitstekende resultaten werden zij dan verguisd door de medische wereld omdat de betreffende expert geen arts was of dat er geen sterke theorie achter zat. Gelukkig lijkt daar nu meer een kentering in te komen.

Nestor beschrijft hoe de ademhaling gebruikt wordt in het behandelen van snurken, allergieën, astma, paniekaanvallen, spanningen, psychische stoornissen, ADHD, emfyseem en zelfs scoliose.

Adembenemend

Het Nieuwe Ademen is inhoudelijk erg interessant om te lezen. Daarnaast leest het ook lekker weg. James Nestor heeft duidelijk veel aandacht besteedt aan een logische opbouw in het boek. Ook legt hij ingewikkelde dingen op een heldere manier uit.

Voor iedereen die interesse heeft in de gezondheid is dit boek een must-read. Eigenlijk zou ik het een ieder gunnen om dit boek te lezen. Het kan haast niet anders, of je gaat anders naar je ademhaling kijken.

We nemen de ademhaling al gauw voor lief. Je hoeft er immers niet over na te denken. Dus dan zal het wel goed zijn. Dit boek laat zien waarom ademen zo belangrijk is. Als je wilt leven in een uitstekende gezondheid maakt je adem daar een belangrijk deel van uit.