Het vergeten deel van ademhalingswerk

Op het moment is er redelijk wat aandacht voor ademhalingswerk. Je hoeft niet ver te zoeken of je vindt wel iemand die er iets mee doet. Of weleens iets mee gedaan heeft. Maar er is één ding dat bij veel vormen van ademhalingswerk over het hoofd wordt gezien.

Namelijk beweging!

Ademen is een essentieel onderdeel van het leven. Zonder ademhaling is het vrij snel over. Maar beweging is een ander essentieel onderdeel van het leven. Wil je in een optimale gezondheid verkeren is beweging ontzettend belangrijk. Er is geen ontkomen aan.

Het zou dan ook logisch zijn dat deze twee levensbelangrijke factoren veel gecombineerd worden. Je ziet het alleen nauwelijks.

Veel van het ademhalingswerk speelt zich af in een vacuüm. Zittend of liggend in alle rust. En uiteraard heeft dit zijn plaats. Maar het zou niet het enige aspect van ademhalingswerk moeten zijn.

Leven is niet alleen zitten op een meditatiekussen. Leven is actie in de tent. Bezig zijn. Beweging! Wat jouw vorm van beweging ook mag zijn. Of je nu hardloopt, yoga doet, crossfit of naar de supermarkt op de hoek loopt, je ontkomt er niet aan om te bewegen.

En beweging brengt een totaal andere dimensie bij je ademhaling. Zowel op een directe, als een indirecte manier.

Beweging veranderd je ademhalingsbehoefte. Door energieproductie produceert je lichaam meer CO2 en zal je meer willen ademen. Uiteraard wordt je zuurstof behoefte ook hoger door spieren die in beweging komen.

Maar jouw ademhalingsspieren hebben niet alleen een rol in ademhaling, maar veel van deze spieren hebben ook een functie in lichaamshouding. Wanneer jij beweegt wordt deze spieren zwaarder belast. Ze moeten twee dingen doen: meer ademen en meer werk verzetten om de lichaamshouding te stabiliseren (interessant feit: veel rugklachten komen voort uit verkeerde ademhalingspatronen).

Zittend op een meditatiekussen train je slechts een klein aspect van al die momenten dat je ademt. Zoals het adagium is: “Train as you fight”. Oftewel train ook je ademhaling in situaties die je vaak tegenkomt in het leven.

Jouw ademhaling bevindt zich niet in een vacuüm. Bij alles wat je doet is jou ademhaling aanwezig. Breng dan ook je ademhalingswerk in alles wat je doet. Daarnaast is het ook leuk om weer een hele nieuwe dimensie aan je ademhalingswerk toe te voegen.