Wat je training over jou vertelt

Onderstaande blog was geschreven voor het blog van Original Strength. Voor jouw leesplezier heb ik hem ook vertaald naar het Nederlands. Mocht je het liever in het Engels lezen, dan vind je het hier.

Wat je training over jou vertelt

Ik geloof dat alles in het leven met elkaar verbonden is. Ik geloof ook dat de manier waar je traint, iets zegt over jou als persoon. Het maakt niet uit wat je doet; of het nu krachttraining, yoga, hardlopen, Original Strength is, of wat jouw systeem of modaliteit is. Van wat ik zie, zegt de manier waarop jij je oefeningen doet veel over hoe je functioneert als persoon.

Laat me het uitleggen. Ik denk dat sporten en bewegen gaat over eerlijkheid met jezelf en dat je bewust wordt van je gedachten en patronen. Vaak zie ik dat mensen te veel doen, voordat ze er daadwerkelijk klaar voor zijn. Of het nu gaat om teveel gewicht op een barbell, te diep gaan in een yoga pose, of op een manier crawlen waar ze nog niet klaar voor zijn. Waarschijnlijk herken je hier wel iemand in of herken je het bij jezelf (dit geldt zeker voor mijn verleden). Wat vertelt dit over jezelf? Ik denk dat het zegt dat we niet daadwerkelijk erkennen waar we eigenlijk zijn.

In de omgeving van de sportschool is dit misschien duidelijk, maar niet erkennen waar we daadwerkelijk zijn gebeurd ook op het werk en in ons privéleven. Je denkt misschien wel dat je de best bent op je werk, maar promoties en andere kansen gaan aan jou voorbij. Of, misschien vind jij jezelf goed in communiceren, maar heb je herhaaldelijk problemen met anderen. The vraag is dan, ben je daadwerkelijk daar waar je denkt dat je bent?

Een gewicht proberen te heffen waar je niet klaar voor bent kan het moeilijk maken om progressie te maken en misschien zelfs wel tot blessures. Buiten de sportschool niet weten waar je daadwerkelijk bent, kan het moeilijk maken om een stap voorwaarts te zetten. Wat je doel ook is.

Waar het om gaat is daadwerkelijk bewustzijn. Misschien sport je zeven dagen per week, iedere keer vol gas en sta je er verder niet bij stil of je het gewenste resultaat behaalt. Doe je dit ook in het echte leven? Misschien doe je iedere training rustig aan. Je komt opdagen, doet je ding en dat is het zo ongeveer; zonder dat je begrijpt waarom je geen zichtbare resultaten hebt. Is dit hoe je het leven ook benaderd? Je komt opdagen en verwacht automatisch succes?

Ik denk niet dat hier een goed of een fout is. Het is alleen jammer als je niet bewust bent van hetgeen wat je daadwerkelijk doet en verwacht. Is jouw benadering ook datgene wat jou daadwerkelijk dient? Werkt het voor jou? Alleen jij kan deze vraag beantwoorden. Uiteraard moet je jezelf die vraag dan wel stellen. Ben je bewust in het moment dat je traint? Of doe je gewoon je ding, zonder er bij stil te staan? Dezelfde vraag kan jij ook stellen over hoe je leeft en werkt. Ben je bewust van wat je doet?

Je kan alleen veranderen waar je bewust van bent. Iedere keer dat je sport, oefent of beweegt is er een mogelijkheid om over jezelf te leren. Iedere keer dat je contact hebt met anderen of een bepaalde taak doet, is er een mogelijkheid om te leren. Doe je teveel of te weinig? Ga je te hard of ben je te passief? Ben je bewust van wat je doet? Krijg je het resultaat dat je wilt? Dien jij jezelf of sta jij jezelf in de weg? Sta je weleens stil bij waar je bent of wie je bent? Misschien diepe vragen, maar ze kunnen je misschien helpen om bewuster te worden.

Ik zie sport en bewegen als een metafoor voor het leven. Hoe jij je training benaderd zegt veel over hoe jij je leven benaderd. Ben je eerlijk met jezelf over je mogelijkheden en ben je bewust van wat je daadwerkelijk doet. Of droom je slechts van het leven in onbewust doen?