Ik ben Raymond van Leeuwen. Ik heb een passie voor alles wat te maken heeft met het menselijk lichaam en de geest. Graag neem ik je mee in mijn zienswijze op de wereld en wat ik graag zou zien dat erin de wereld gebeurd. Zo krijg je hopelijk een beter beeld van wie ik ben.

Ik ben ervan overtuigd dat alles wat we willen bereiken mogelijk is. Dit is misschien niet altijd even makkelijk, maar inzet betaald altijd uit.

Wat je ook wilt bereiken, of wat je startpunt ook is, het is belangrijk om te weten dat het altijd goed is. Het feit dat we ergens naar toe willen en hier moeite in stoppen, is waar het om gaat. Het doet er verder niet toe of je nu op zoek bent naar je eerste push-up, klachten vrij van bepaalde symptomen wilt leven, mindful wilt leven of zoekt naar een fysieke topprestatie.

We zijn allemaal net even anders. We zullen andere routes moeten bewandelen om dezelfde eindbestemming te komen. Uiteraard ben je wel zelf verantwoordelijk voor je resultaat. Zonder hulp vaart niemand wel, maar we moeten het zelf doen.

Het mooie van de mens is dat we gezamenlijk tot van alles in staat zijn. Verbinding met elkaar maakt dat alles mogelijk is. Interesse in de ander is hierbij belangrijk. Hoe ziet jou belevingswereld eruit? Waarom werkt iets wel of niet? Waar loop jij tegen aan? Ook nu weer: alles kan, maar we zijn allemaal anders. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou.

Een van de grootste giften voor de mens is dat we altijd kunnen blijven groeien. Het is een leven lang leren. Zelf ben ik eigenlijk altijd bezig met het verdiepen in de onderwerpen die mij interesseren. Of het nu gaat om voeding, spiritualiteit, ademhaling of iets fysieks gerelateerd. Dit draag niet alleen bij aan mijn eigen groei, maar neem ik ook weer mee in het helpen van een ander.

Wat wil ik bereiken?

Graag nodig ik je uit om te delen in een droom. Ook vraag ik je om een open mind te hebben. Als ik mijn ogen sluit, zie ik een wereld waarin de mens spiritueel ontwaakt is. Een wereld waarin ieder mens gezond is, stralend met energie en gelukkig is. Een wereld waarin mensen onderling in vrede leven. Een wereld waarin de mens in harmonie met Moeder Natuur leeft. Een wereld waar alles en iedereen gewoon kan zijn.

In het werk van Christina von Dreien spreekt zij over de spirituele ontwikkeling van de mensheid. Dit is een redelijk complex verhaal over trillingsniveaus en dergelijke. Ik snap dat dit voor velen zweverig en vaag klinkt. In praktische zin gaat het eigenlijk om twee vragen. Hoe ziet spirituele ontwaking er dan uit? En hoe komen we daar? Het antwoord op de eerste vraag schets ik hier boven.

In het antwoord op de tweede vraag is onze eigen fysieke en mentale gezondheid een groot deel van de oplossing. Als jij je goed voelt kan je meer hebben, ben je verdraagzamer, sta je meer open voor anderen en ben je beter in staat anderen te helpen. Voel jij je ellendig, bijvoorbeeld doordat je gezondheid het laat afweten, zal je meer naar binnen gekeerd zijn.

Als ik in de wereld om mij heen kijk, zijn er helaas veel mensen die ver verwijdert lijken van een goede gezondheid. Ook lijkt er steeds meer normvervaging te zijn in wat we als maatschappij acceptabel en gewoon vinden wat betreft gezondheid.

Naar mijn idee zou het normaal moeten zijn dat een ieder vitaal oud wordt. En dat je ook op latere leeftijd nog in staat bent tot fantastische prestaties en datgene kan doen wat jij wilt. Tim Anderson heeft de uitspraak: “Eagles soar ‘til the day they die”. Vrijheid in je gezondheid betekent dat jij kan doen wat je wilt, wanneer je wilt.

In de spirituele ontwaking van de mens wil ik bijdragen door zoveel mogelijk mensen te helpen naar een vitaal en gezond leven. Een gezond lichaam is beter in staat om te komen tot spirituele ontwaking. Op dit moment doe ik dat met yoga, ademhaling en Original Strength.

De levendige visie

Over vijf jaar leven we in een wereld waar meer bewustwording is over onze gezondheid, maar ook meer ruimte om hier ook daadwerkelijk wat mee te doen.

Een ieder is op de hoogte hoe zijn of haar lichaam werkt. We leven in een moderne wereld, waar ons lichaam niet op berekend is. Neemt niet weg tot we prima kunnen functioneren en zelfs kunnen excelleren met alle moderne middelen. Als we maar weten hoe ons lichaam werkt en reageert op alles wat er op ons pad komt. Op het moment dat je geboren wordt, komt er helaas geen handleiding bij je lichaam.

Via allerlei educatieve kanalen (of dit nu een YouTube, social media, ouderwetse media of boeken is) worden mensen zich bewuster van hun eigen mogelijkheden. Dat je alles wat je nodig hebt om je beste leven te kunnen leven als bij geboorte hebt gehad. Doordat iedereen beter weet hoe zij met een eigen gezondheid om moeten gaan, verdwijnt ziekte. Ook is er steeds meer tijd, ruimte en energie om te investeren in mooie initiatieven waar de mensheid en moeder Natuur bij gebaat zijn.

Werkgevers geven steeds meer ruimte en mogelijkheid aan hun werknemers om aandacht te geven aan hun gezondheid. Niet alleen buiten de werkuren, maar ook daarbinnen. Dit soort initiatieven wordt niet gezien als een verspilling van tijd. Het is een oprechte investering in de mens, die de werkgever een gelukkige en gezonde werknemer oplevert. En een gelukkige, gezonde werknemer levert meer productiviteit voor de werkgever.

In werkomgevingen is er voldoende gelegenheid voor fysieke activiteit. Niet alleen in ruimte, maar ook in mindset. Er wordt aandacht gegeven aan kwaliteit van voeding, lucht en water. Er is ruimte voor werknemers om aandacht te geven aan de geest. Of het nu gaat om meditatie of vorm van mindfulness.

Op scholen is DE MENS het belangrijkste onderdeel van het leertraject. Kinderen krijgen veel ruimte om te bewegen. Lichamelijke opvoeding krijgt veel aandacht. Er is een grote realisatie dat beweging belangrijk is voor een goede werking van het brein. Kinderen worden goed geschoold in het belang van goede voeding en wat dit daadwerkelijk is. Meditatie en mindfulness is onderdeel van het leertraject van kinderen. De relatie tussen de mens en de natuur wordt ook niet vergeten.

In het bouwen en onderhouden van infrastructuur wordt rekening gehouden met het aanleggen van meer groen en het creëren van gelegenheid voor kinderen en volwassenen om zich fysiek te uiten.

Tot slot

Misschien vind je het allemaal wat vergezocht klinken. Het hoeft ook niet morgen al gerealiseerd te zijn. Het geeft iets om naar toe te bewegen. Als wij met zijn allen blijven groeien, dan komen we daar. Voor nu is de volgende vraag misschien voldoende: “Hoe kan ik mijn gezondheid, en dus mijzelf, het beste dienen?”

Opleidingen

Opleidingen op ademhalingsgebied:
Buteyko Ademhalingstherapeut

Opleidingen op sportgebied:
Original Strength Coach (Level 1)
Original Strength Professional (Level 2)
Kettlebell Instructeur
Fitness Trainer A

Opleidingen op Yoga gebied:
Vinyasa Teacher Training (200 uurs opleiding van Johan Noorloos Teacher Training)
Hatha Yoga (50 uurs Advanced Study van Johan Noorloos Teacher Training)
Yoga voor de Gezonde Rug (Training bij Dru Yoga Nederland)
Comprehensive Anatomy for Yoga (Training van David Keil)
Advanced Vinyasa (50 uur Advanced Study van Johan Noorloos Teacher Training)
Trauma Sensitive Yoga (50 uur Advanced Study van Johan Noorloos Teacher Training)

In andere media

Als je nog wat nader kennis wilt maken met wie ik ben, loont het wellicht de moeite om de volgende links te bekijken:

Yoga bij Defensie

The Experience Of Movement (Original Strength Blog)
What Your Practice Says About You (Original Strength Blog)

Pressing Reset for Stronger Yoga (boek)