Yoga is iets wat al duizenden jaren bestaat. Het heeft een hele tijd geduurd voordat er iets over yoga op schrift werd gesteld. Een van de belangrijkste werken hier in is de Yoga Sutra’s van Patanjali. Hierin omschrijft hij het doel van yoga als: het verstillen van de geest. Het gaat over het vinden van innerlijke rust. Door de jaren heen zijn er vele soorten yoga ontstaan om dit doel te bereiken. Dit kan variëren van een bijna puur op meditatie gebaseerde methode, met weinig fysieke activiteit tot stijlen waar juist heel veel fysieke activiteit is. Vinyasa yoga behoort tot het laatste.

In Vinyasa yoga wordt het lichaam gebruikt als instrument om die innerlijke verstilling te vinden. Door de aandacht op de beweging van het lichaam te brengen, in combinatie met een gecontroleerde ademhaling, ontstaat er rust. Hoewel het lichaam hard aan het werk is, vind de geest rust omdat de focus alleen bij het lichaam is op dat ene moment en niet bij alle andere dingen die je doorgaans bezig houden in het dagelijks leven. In deze stijl wordt er ook vanuit gegaan dat lichaam en geest diep met elkaar verbonden zijn. Ik denk ook dat de wetenschap dit ondersteunt, aangezien herhaaldelijk wordt aangetoond hoe fysieke beweging kan helpen bij bijvoorbeeld stressklachten of depressie.

Persoonlijk vind ik het ook mooi hoe de yogamat kan dienen als spiegel voor jezelf. Doordat je bewust met je lichaam bezig bent, is het mogelijk dat je bepaalde patronen in je gedrag gaat herkennen. De soms uitdagende houdingen brengen een hoop aan het licht en wat je op de mat doet, doe je waarschijnlijk ook in de echte wereld. Het biedt dus een kans voor persoonlijke groei.

Als je alleen op zoek bent naar een fysieke activiteit waar jij je lekker bij voelt kan dat natuurlijk ook. Velen worden getrokken door het atletisch karakter van Vinyasa yoga en dat is ook prima. Het verkennen van uitdagende houdingen is voor mij ook een redenen om dit vooral te blijven doen.

Er zijn vele soorten yoga. Ik denk dat er voor iedereen wel een geschikte stijl te vinden is. Ik denk ook dat het belangrijk is om verschillende soorten te proberen om te kijken of het wat voor je is. Misschien vind je Vinyasa yoga helemaal niets en is Yin yoga helemaal je ding. Het heet beide yoga, maar zijn allebei een totaal andere beleving. Uiteraard is het ook mogelijk dat je een docent niks vindt en sluit iemand anders beter bij jou aan.