Original Strength (OS) is een bewegingssysteem bedacht door de Amerikaan Tim Anderson. Het idee van OS is dat we als kind een aantal ontwikkelingsstadia doorlopen waarmee wij onze kracht ontwikkelen. Kinderen zijn flexibel en eigenlijk absurd sterk. Ze rennen, springen, klauteren en klimmen de hele dag. Niemand die ze ooit heeft moeten vertellen hoe dit werk. Reflexief weet het lichaam wat het moet doen. De lichaamshouding van kinderen is vaak ook perfect. Nog iets waarvan het lichaam reflexief weet wat het moet doen. Helaas worden deze reflexen over het algemeen minder door een bepaalde levensstijl, we zitten te veel en bewegen te weinig.

Met OS stimuleer je de bewegingspatronen die al die reflexen hebben opgebouwd. Het is niet zo dat de reflexen weg zijn, maar moeten wel weer een reset krijgen om actief te worden. Zo wordt het ook genoemd in Original Strength, pressing RESET. Het is een manier om te bouwen aan een gezond en sterk lichaam, waarbij mobiliteit, stabiliteit, kracht en controle allemaal onderdeel zijn van de som. Het een kan niet zonder het ander. Het klinkt absurd dat een paar bewegingen die een kind doet, kan bijdragen aan een gezond en sterk lichaam, maar het werkt echt.

 

Voor wie is Original Strength?

OS is toegankelijk voor iedereen en kan voor een ieder voordelen bieden. Zelfs wanneer je erg beperkt bent in beweging, is er altijd wel een beginpunt te vinden, van waaruit er progressie geboekt kan worden. Op de website van OS (http://originalstrength.net) zijn onder andere succesverhalen te vinden van bejaarden die het gebruik van een rollator hebben ingewisseld voor krachttraining met zware gewichten of MS patienten die een beter kwaliteit van leven hebben kunnen ontwikkelen. Of simpelweg mensen die pijn in schouders of knieen hebben kunnen laten verdwijnen. Voor de gevorderde atleet kan OS echter ook interessant zijn. OS is erop gericht een sterke basis te bouwen, waarop alle andere fysieke vaardigheden gebouwd kunnen worden. Een lichaam dat reflexief sterk is kan ook beter expressie geven aan andere vaardigheden. Head Strength & Conditioning Coach Chip Morton heeft OS ook naar de NFL gebracht. Zelf heb ik gezien dat mensen die nauwelijks een squat konden, na een aantal RESETs “ass to grass” kwamen of dat mensen die hun tenen niet konden aanraken, dit in ene met gemak haalden.

 

Hoe gaat OS in zijn werk?

Allereerst is er de Original Strength Screen & Assessment (OSSA), een methode om te zien waar je huidige mogelijkheden liggen en wat de staat is van je reflexieve kracht. Het geeft ook aan wat mogelijkerwijs de meest effectieve RESETs zijn. De RESETs zelf bestaan uit de verschillende ontwikkelingsstadia van het kind (in het Engels, want dat klinkt beter): breath control, head control, rolling, rocking, crawling. Het mooie is dat de RESETs eenvoudig te schalen zijn naar niveau. Je kan iets eenvoudig houden of juist heel zwaar maken zodat het in krachttraining veranderd. Door het doen van de RESETs verbetert je reflexieve kracht, waardoor je natuurlijke houding verbetert, flexibeler wordt of mobiliteit verbetert.