De Buteyko Methode is een ademhalingsmethodiek die bedacht is door de Rus Dr. Konstantin Buteyko. Dr. Buteyko kwam tot de ontdekking dat diep en veel ademen leidt tot vele ziektes en aandoeningen. Wat haaks staat op het idee dat we juist veel en diep zouden moeten ademen. Door minder te ademen verdwijnen ziektes.

Dr. Buteyko had een lijst van 150 aandoeningen of ziektes die verholpen konden worden met de ademhaling. Op de website van de beroepsvereniging Buteyko Therapeuten Nederland is een uitgebreide lijst terug te vinden. Die kun je hier vinden.

Teveel en/of te diep ademen staat bekend als hyperventileren. Helaas komt dit vaker voor dan menigeen denkt. Bij een enkeling wordt vastgesteld dat zij chronisch hyperventileren. Bij de meesten niet. Dr. Buteyko sprak dan over verborgen hyperventilatie.

Helaas draagt onze moderne leefstijl niet bij aan een gezonde ademhaling. Veel stress en we bewegen te weinig. Daarnaast eten we vaak ook nog verkeerd. Onderdeel van de Buteyko Methode is ook dat er gekeken wordt naar andere leefstijlfactoren om de ademhaling, en daarmee de gezondheid, te verbeteren.

De Buteyko Methode zorgt ervoor dat het lichaam vanzelf weer leert op een natuurlijke, rustige wijze te ademen.

Als je meer wilt lezen over de Buteyko Methode kijk dan ook op de volgende pagina’s:

Ontstaan Buteyko Methode
Werking van de ademhaling
Onderzoek naar de Buteyko Methode
Buteyko ademhalingsoefeningen