De Buteyko Methode is een ademhalingstherapie voor mensen die chronisch hyperventileren (oftewel, teveel ademen).  Bij chronisch hyperventileren kunnen er allerlei klachten ontstaan, zoals astma, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, slaapproblemen, allergieën, etc.

De methode is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko (1923-2003). Tijdens zijn studie tot arts had Buteyko al veel interesse voor de adem. Het viel hem op dat veel zieke mensen, veel en zwaar ademden. Dat Buteyko de relatie tussen de adem en ziekte legde, kwam later. Buteyko had zelf namelijk last van hoge bloeddruk en het viel hem op dat ook hij zwaar ademde. Toen hij op een keer bewust rustig ging ademhalen, zag hij dat zijn bloeddruk daalde en dat andere klachten ook minder werden. Zo legde hij de link dat hyperventilatie ziektes in de hand kan werken.

In de jaren 50 deed Buteyko mee in het Russische ruimteprogramma. Want als je mensen de ruimte in wilt sturen, wil je wel weten hoeveel zuurstof ze mee moeten. Buteyko kreeg een eigen laboratorium ter beschikking, waar hij allerlei onderzoeken kon doen naar de ademhaling, ziekte en de processen binnen het menselijke lichaam.

Je zou wellicht verwachten dat dit met groot enthousiasme zou worden ontvangen. Helaas niet. Niet iedereen was zo enthousiast en naar het schijnt botste Buteyko nog wel eens met anderen. Hij was misschien een goede wetenschapper, maar niet zo een politicus. In de jaren 60 raakte hij zijn laboratorium kwijt en raakte hij werkloos (wat iets heel bijzonders was in het communistisch Rusland).

Een kleine club artsen, die door Buteyko waren opgeleid, hielden zijn methode in ere. Eind jaren 70 kreeg Buteyko langzaam erkenning voor zijn werk en in 1985 werd het zelfs officieel erkend door het Russische Ministerie van Volksgezondheid.

In het Rusland van nu schijnt de methode vooral een kwijnend bestaan te leven en dat er nog maar enkele tientallen therapeuten actief zijn.

Buteyko en het Westen

Het ontstaan van de Buteyko methode gebeurde uiteraard achter het IJzeren Gordijn. Het heeft dan ook lang geduurd voordat de methode naar het Westen kwam. In 1990 ging Alexander Stalmatski naar Australië om daar de Buteyko Methode te verspreiden. Hier werkte hij samen met de Australiër Christopher Drake. Gezamenlijk waren zij redelijk succesvol in Australië. Vervolgens volgde Nieuw-Zeeland, ook met succes. In 1997 maakten de heren de oversteek naar Engeland. Ook hier hadden zij succes met de Buteyko Methode. Een deel van Europa en de Verenigde Staten volgde hierna.

Erkenning

In Engeland is er kort erkenning geweest voor de methode. Het heeft zelfs in het handboek voor huisartsen gestaan. Met nadruk op gestaan, want het schijnt er niet meer in te staan.

Verdere erkenning van officiële instanties blijft moeilijk. Er is weinig onderzoek naar gedaan. Hoewel de onderzoeken die wel gedaan zijn ontzettend goede resultaten laten zien. Gelukkig ervaren mensen die de methode toepassen zelf dat het werkt.

Als je meer wilt weten over de werking van de adem kan je hier verder lezen.

Wil je zelf je gezondheid verbeteren door de Buteyko Methode te leren of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op.