Onderzoek naar de Buteyko Methode

Konstantin Buteyko heeft als wetenschapper heel veel onderzoek gedaan naar de ademhaling en de methode die hij bedacht heeft. Dit kan je natuurlijk niet echt onafhankelijk onderzoek noemen. Helaas is heel veel hiervan ook verdwenen achter het IJzeren Gordijn. Ook zijn de banden tussen het Westen en Rusland niet bepaald warm. Voor Westerlingen schijnt het heel lastig zijn om inzage te krijgen in het onderzoek dat er wel is.

Gelukkig is er ook in het Westen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de methode. Het is misschien niet heel veel, maar er is gelukkig iets. Wel moet er een kanttekening geplaatst worden bij deze onderzoeken.

Alle onderzoeken zijn gedaan bij mensen met astma. Het is heel mooi om te zien dat de methode werkt bij astma. Aan de andere kant is het jammer dat de effectiviteit van de methode niet aangetoond word bij andere aandoeningen. Simpelweg omdat er nooit onderzoek naar is gedaan.

Wat zegt het onderzoek?

Kort samengevat laat eigenlijk ieder onderzoek zien dat symptomen van astma verdwijnen bij het toepassen van de Buteyko Methode. Zo verminderde het gebruik van de luchtwegverwijder bij de Buteyko groepen altijd. Variërend van 37 tot 100%. Deze vooruitgang was met name afhankelijk van de lengte van het onderzoek. En de hoeveelheid oefeningen die men kreeg voorgeschreven. In sommige gevallen was de hoeveelheid voorgeschreven oefening nogal laag. Maar desondanks toch effectief.

Ook was er een vermindering in het gebruik van ontstekingsremmers te zien. De vermindering varieert dan van 41 tot 50%. Hierbij opgemerkt dat de afbouw van ontstekingsremmers minder hard gaat dan die van luchtwegverwijder.

Het gebruik van luchtwegverwijder en ontstekingsremmers is de meest gebruikte maatstaf in de onderzoeken. Maar er zijn ook onderzoeken gedaan waarbij gekeken is naar scores op kwaliteit van leven. Ook hierin zijn verbeteringen te zien ten opzichte van het begin.

In een enkel onderzoek wordt er ook gekeken naar de hoeveel lucht die iemand inademt (in liter per minuut). Waarbij ook te zien is dat inademing van minder lucht gepaard gaat met een vermindering van symptomen. Nu zal niet iemand snel wakker liggen van het aantal liter lucht dat hij ademt, maar geeft wel aan dat er iets te zeggen is voor de theoretische onderbouwing van Buteyko voor zijn methode.

Belangrijk is ook om aan te geven dat de meeste onderzoeken zijn afgezet tegen een controlegroep. Deze kreeg dan geen interventie of een standaard interventie als fysiotherapie. Bij de controlegroepen waren niet of nauwelijks verbeteringen zichtbaar.

Links naar onderzoeken

Het bovenstaande is een uitermate korte en bondige samenvatting. Mocht je meer willen weten en dieper het onderzoek naar Buteyko in willen duiken, staan hieronder enkele links. Dit is slechts een greep van onderzoeken die de werking van de Buteyko Methode ondersteunen.

Wil je zelf je gezondheid verbeteren door de Buteyko Methode te leren of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op.