Niet jouw schuld, wel jouw verantwoordelijkheid

Laatst had ik een gesprek met een vriend. Het ging erover dat veel mensen in onze omgeving bijzonderheden hebben met hun gezondheid. Met name hoe mensen hier mee omgaan.

Mijn persoonlijke visie is dat we veel in eigen hand hebben als het om onze gezondheid gaat. Soms vind ik het lastig om met anderen te delen. De bedoeling is goed, maar mensen kunnen het soms als aanval zien.

Ik wil aangeven dat je zelf controle kunt nemen over je gezondheid. Soms lijkt het binnen te komen als: jij hebt het niet goed gedaan, dus het is jouw schild dat je nu dit probleem hebt.

Dit is niet wat ik wil communiceren. Het zal niet jouw schuld zijn.

Jouw schuld is het niet. Je hebt wel een verantwoordelijkheid in de oplossing van het probleem. Het probleem buiten jezelf plaatsen is geen oplossing. Voor een oplossing zal je altijd zelf actie moeten nemen.

Je wist niet dat het anders kon, dus deed je het niet anders. Nu zit je misschien ergens mee. Hoe ga je het dan oplossen? Misschien ga je op zoek naar informatie over het probleem. Of zoek je naar iemand die je kan helpen in het oplossen van het probleem. Je zal zelf ergens in actie moeten komen.

Op het moment dat je weet dat het anders kan, heb je een keuze. Je werkt aan de oplossing van het probleem of niet. En misschien moet je meerdere oplossingsrichtingen proberen. Je schiet niet altijd in een keer raak.

Misschien vinden mensen het hebben van een keuze ook niet altijd leuk. Dit vraagt immers om gedragsverandering. Het is nu eenmaal de aard van het beestje dat we verandering niet leuk vinden.

En als je weet dat er een oplossing is waar jezelf aan moet werken, en je doet het niet wordt het misschien wel jouw schuld. En zijn we niet langer slachtoffer, maar zelf de beul. Anders is het als je werkt aan een oplossing en de oplossing werkt niet.

Je hebt vast weleens een situatie gehad waarbij je de beste bedoelingen had. Het resultaat was alleen niet wat je voor ogen had. Misschien heb je zelfs iemand gekwetst. Liet je het erbij zitten of heb je gezorgd dat het weer goed kwam?

Wat ik wil mee geven is: hoe ga jij met problemen om? Het probleem is niet jouw schuld, maar neem jij verantwoordelijkheid voor de oplossing?

Geef een antwoord

Your email address will not be published.
*
*