Je startpunt is altijd goed

Via digitale wegen hoef je niet ver te zoeken naar foto’s of films van mensen die geweldige prestaties leveren. Mooi om te zien wat de mens allemaal kan. Misschien inspireert het. Maar misschien is het soms ook intimiderend. Het creëert misschien onbedoeld een nieuwe norm. Er kan een beeld ontstaan dat je niet meetelt als je niet in staat bent tot een bepaalde geweldige fysieke prestatie.

Terwijl het in yoga zo belangrijk is om te werken binnen je eigen grenzen en niet te kijken naar wat een ander kan. In Original Strength wordt er gewerkt vanuit het principe: “good, better, best”. Waar je ook begint, het is altijd goed.

Beginnen is wat het belangrijkste is. Wat jouw precieze startpunt is, is uiteindelijk niet belangrijk. Als je maar weet waar je naar toe wilt.

In een stuk over meditatie las ik ooit eens iets met de volgende strekking: het maakt niet uit wanneer je begint, je moet het toch je hele leven blijven doen voor het gewenste effect. Als je stopt, ebt het effect weer weg. Dit geldt niet alleen voor de geest. Ook voor het lichaam.

Soms lopen er mensen mijn yogales in met de opmerking: “Ik ben wel stijf hoor!”. Yoga gaat niet per se om lenig zijn. Het gaat om bewustwording van jezelf en goed voelen in je eigen lichaam. Als flexibiliteit wel iets is wat je per se nastreeft, moet je toch ergens beginnen. Het feit dat je begint is goed. Zelfs een wereldreis begint met de eerste stap.

Iets vinden dat je leuk vind om te doen en waar jij je goed bij voelt is belangrijk. Alleen dan zal je het ook daadwerkelijk blijven doen. Als je iets blijft doen, dan kom je vanzelf dichterbij je gewenste doel. Geniet van het proces.

Ik denk dat we allemaal wakker worden met het idee dat we ons goed willen voelen. Hoe dat er precies uit ziet, zal voor ons allemaal verschillend zijn. Hoe we het doen zal ook anders zijn. Als je maar start.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.
*
*