Hoe je moet ademen met een mondkapje

In de afgelopen tijd is er veel gesproken over het gebruik van een mondkapje. Maar 1 belangrijk ding heb ik niet besproken zien worden: hoe moet je ademen met een mondkapje op? Hier ligt namelijk een belangrijke sleutel tot je gezondheid.

Ik ben voor dit blog niet geïnteresseerd in het nut van het mondkapje, voor wie je het wel of niet draagt, of hoe je het op en af zou moeten zetten. Wat moet je doen als je dat ding op hebt.

Wellicht heb je net als ik verhalen gehoord over mensen die beginnen te hyperventileren door dat zij een mondkapje dragen. Dit kan inderdaad gebeuren. Maar dat hoeft niet.

Ook heb je wellicht gehoord dat het mondkapje CO2 vasthoudt en dat dit slecht voor je is. Ja en nee. Ja, een mondkapje houdt CO2 vast. Nee, CO2 is niet slecht voor je.

Deze twee dingen hebben wel met elkaar te maken. Ik zal je uitleggen hoe het zit. Om vervolgens af te sluiten met de oplossing.

Bij het dragen van een mondkapje wordt er inderdaad een CO2 vastgehouden. Het lichaam ademt namelijk een teveel van dit gas uit. Alleen door het dragen van een mondkap blijft dit hangen, waar het normaal gesproken vervliegt.

CO2 (koolstofdioxide of koolzuurgas) moet niet worden verwart met het giftige CO (koolmonoxide). CO2 heeft namelijk vele nuttige functies in het lichaam. Waaronder een rol in het zuurstoftransport van het bloed naar lichaamscellen. Ik ga hier nu niet te ver op in, want dat wordt een lang verhaal.

De sleutel hier is “teveel”. Wanneer het lichaam vindt dat het teveel CO2 heeft zal het gaan werken om dit kwijt te raken. Oftewel meer uitademen.

Doordat het CO2 in het mondkapje blijft hangen adem je dit echter ook weer in. Wat meer is dan dat je normaal gesproken zou inademen. Hierdoor begin je nog meer ademen. Het lichaam vond immers al dat het teveel had. Wanneer je teveel ademt heet het hyperventilatie.

Een interessant gevolg hiervan is dat het lichaam snel geneigd is om door te mond te ademen in een poging meer CO2 kwijt te raken. Wat dus nauwelijks lukt. De mond is alleen niet gemaakt om te ademen. De neus wel.

Ademen door de mond biedt geen enkele bescherming tegen virale infecties. Wat door de mond wordt ingeademd komt rechtstreeks in de longen. Waar een infectie vrij spel heeft. De neus heeft daarentegen wel een filtersysteem.

Een ander interessant feit is het lichaam bij ademen door de mond meer vocht verliest. Als je de spiegel in de badkamer wil laten beslaan, adem je dan op de spiegel met je neus of je mond? Een van de theorieën over verspreiding van Corona, is dat het zou gaan via aerosolen. Oftewel vochtdruppels in de lucht.

De oplossing

De oplossing bestaat uit twee delen. De eerst is: haal adem door je neus. Zowel in als uit. Je neus is ervoor gemaakt.

Ademhaling door de neus maakt het gas stikstofoxide (NO) aan. Dit gas verbetert onder andere de zuurstofopname van het lichaam. Maar heeft ook een sterk anti-virale werking in het ademhalingsstelsel. Er zijn zelfs klinische tests waarbij gekeken wordt naar de effectiviteit van NO bij Corona slachtoffers.

Het tweede deel van de oplossing is: vertraag je ademhaling. Maak bewust je ademhaling wat langzamer. Er treedt op een gegeven een licht gevoel op alsof je wat zou willen bij ademen, maar eigenlijk is dat net niet nodig. Dit wordt ook wel “air hunger” genoemd.

Kijk welk gevoel je hierbij kunt tolereren. Ga voor een lichte “air hunger”.

Train je ademhaling

Het zal in het begin niet altijd even makkelijk zijn om dit te doen. Gelukkig is het mogelijk om de ademhaling te trainen. Zo dat het lichaam minder gevoelig wordt voor CO2. Dit brengt een rustigere ademhaling. De Buteyko Methode is hier uitermate geschikt voor.

Persoonlijk ben ik van mening dat de ademhaling de grootste sleutel is naar een gezond leven. Vele gezondheidsklachten kunnen verdwijnen met een verbeterde ademhaling. Of het nu gaat om astma, slaapproblemen, vermoeidheid of paniekaanvallen.

Als je geïnteresseerd bent in het leren van de Buteyko Methode neem dan contact met mij op.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.
*
*